Εμπρός, στον δρόμο της Εθνικής

Την ίδια ώρα που πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βάλει την ταμπέλα ”πωλείται”, αναζητώντας αγοραστές εξ Εσπερίας, οι ισπανικές εταιρίες ακολουθούν αντίθετη πορεία εξαγοράζοντας μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό. Μήπως ήρθε η ώρα κι άλλες ελληνικές εταιρίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής;

Εμπρός, στον δρόμο της Εθνικής
Η εξαγορά μιας μεσαίας τουρκικής τράπεζας από την Εθνική Τράπεζα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έγινε μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες.

Οι όποιες κατανοητές ενστάσεις για την ανάληψη επιπρόσθετου ρίσκου από τον ελληνικό όμιλο έγιναν ένα με τον αχταρμά των ακατανόητων πολιτικών σκοπιμοτήτων, της εσωστρέφειας και του συντηρητισμού που αποπνέει ένα σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού, συνδικαλιστικού και πολιτικού κόσμου της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, είναι κοινό μυστικό ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είναι προς πώληση κι αν αρκετές εξ αυτών δεν έχουν ακόμη εξαγοραστεί από ξένες εταιρίες ή private equity funds είναι απλώς ”θέμα τιμής”.

Ακόμη κι ο ΟΤΕ, η μοναδική μεγάλη ελληνική εταιρία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με αξιοσημείωτη παρουσία στις γειτονικές χώρες, είναι προς πώληση.

Η ισπανική Telefonica είναι μια από τις πρώτες υποψήφιες ξένες εταιρίες που εικάζεται ότι τον καλοβλέπουν.

Δεν είναι τυχαίο. Οι ισπανικές εταιρίες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με βάση την αξία των εξαγορών εισηγμένων εταιριών που πραγματοποίησαν στην υπόλοιπη Ευρώπη την περίοδο 2004-2006, σύμφωνα με τη Citigroup. Η αξία των εξαγορών ανήλθε σε 166 δισ. ευρώ.

Την πρώτη θέση, όπως ίσως μαντέψατε, κατέχουν οι γαλλικές εταιρίες, αφού η αξία των εισηγμένων εταιριών που εξαγόρασαν στην Ευρώπη ανήλθε σε 182 δισ. ευρώ.

Αν όμως οι εξαγορές αξιολογηθούν ως ποσοστό της μέσης κεφαλαιοποίησης τότε η Ισπανία παίρνει την πρώτη θέση, αφού αντιστοιχούν στο 30% της μέσης κεφαλαιοποίησης των 3 τελευταίων χρόνων έναντι 15% της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με τη Citigroup.

Πώς όμως έχουν καταφέρει οι ισπανικές επιχειρήσεις να διεκδικούν τα πρωτεία των εξαγορών επιχειρήσεων εκτός εθνικών συνόρων στην Ευρώπη;

Η πρώτη εξήγηση θα προκαλούσε σύγκρυο σε κάθε συνεπή επικριτή του ντιλ της Εθνικής στην Τουρκία. Οι ισπανικές επιχειρήσεις ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την τακτική των private equity funds. Κοινώς, χρησιμοποιούν τον φθηνό δανεισμό για να εξαγοράσουν καλές εταιρίες στο εξωτερικό σε ελκυστικές τιμές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. της Iberdrola με τη Ρόκας στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε αυτό, αφού τα ποσά είναι μικρά. Απλώς εκμεταλλεύονται τα λάθη στρατηγικής άλλων εταιριών, π.χ. της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην περίπτωση της Ρόκας.

Οι ισπανικές εταιρίες έχουν επίσης την έμπρακτη στήριξη του κράτους, το οποίο από τη μια πλευρά δημιουργεί προσχώματα σε ξένες εταιρίες να εξαγοράσουν στην Ισπανία, π.χ. η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Endesa από τη γερμανική E.ON, και από την άλλη δίνει κίνητρα στις ισπανικές εταιρίες να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Η σύγκριση του ισπανικού με το ελληνικό κράτος είναι απογοητευτική για το δεύτερο. Αν μην ξεχνάμε τον νόμο περί εξαγορών και συγχωνεύσεων της ελληνικής πολιτείας πριν από μερικά χρόνια που οδήγησε στον ουσιαστικό αφανισμό του κλάδου των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον, είναι ακόμη οικογενειακές επιχειρήσεις ή ελέγχονται από τρίτες εταιρίες, με αποτέλεσμα να θέτουν σε πρώτη μοίρα την επέκταση και σε δεύτερη τις υπεραξίες αφού οι οικογένειες είναι πλούσιες.

Το ίδιο σε κάποιο βαθμό συμβαίνει στην Ελλάδα με αρκετές επιχειρήσεις, με τη διαφορά ότι εδώ απουσιάζει η φιλοδοξία, ο ζήλος προς το επιχειρείν, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των διαδόχων, με αποτέλεσμα η αποκόμιση υπεραξιών να πρυτανεύει τις περισσότερες φορές.

Οι Ισπανοί ”κατακτητές” δίνουν ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε περισσότερες ελληνικές εταιρίες να ακολουθήσουν τα χνάρια της Εθνικής, έστω κι αν θα πρέπει να υπομείνουν κάθε είδους κριτική από σχετικούς και ασχέτους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v