Μάχες αγοραστών - πωλητών

Μέχρι τις 4.098 μονάδες έφθασε αρχικά ο Γενικός Δείκτης μετά το θετικό άνοιγμα στα 35,24 ευρώ της Εθνικής. Η τάση αποθερμάνθηκε στη συνέχεια, καθώς στο ταμπλό σημειώνεται ισχυρή αντιπαράθεση μεταξύ πωλητών - αγοραστών, αρκετοί από τους οποίους διαθέτουν παράλληλες θέσεις σε ΣΜΕ του 20άρη και Συμβόλαια επιμέρους μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τα 35,24 ευρώ άνοιξε η Εθνική ”στέλνοντας” τον Γενικό Δείκτη μόλις 2,5 μονάδες χαμηλότερα από την περιοχή των 4.100 μονάδων. Αυτό έγινε με συγκεκριμένες 4-6 εντολές αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, κάτι που ενισχύει την εκτίμησή μας περί ενεργού προγράμματος εντολών για λογαριασμό ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Την άνοδο της Εθνικής ακολούθησαν Eurobank, Πειραιώς, κυρίως ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να φθάνουν μέχρι την υψηλή τιμή των 27,5 ευρώ, και εν συνεχεία η μετοχή της Alpha Bank.

Σταδιακά όμως ο Γενικός Δείκτης αποθερμάνθηκε, φθάνοντας να κερδίζει 0,3% στις 11:20, πέριξ των 4.087 μονάδων. Τα πρώτα 45-50 λεπτά της συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 58 εκατ. ευρώ, με έμφαση σε Εθνική (18,5 εκατ. ευρώ), Κύπρου (4,9 εκατ. ευρώ) και ΟΠΑΠ (4,6 εκατ. ευρώ).

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών εξισορροπήθηκε σταδιακά στο περίπου 1 προς 1, καθώς διολίσθαιναν ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 20, ενώ για περίπου 90 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”πράσινο”.

Ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι μετοχές των Findexport, Alcinco, ενώ με συναλλαγές περισσότερες των 100.000 τεμαχίων, έφθανε στα 2,61 ευρώ η μετοχή της Δομικής Κρήτης. Στη μετοχή της Rainbow, δεδομένης της ”στεγνής” προσφοράς, οι αγοραστές υποχρεώθηκαν να φθάσουν μέχρι τα 5,16 ευρώ (2,8%).

Κατά την εκτίμησή μας, στη συνέχεια θα υπάρξει ισχυρή αντιπαράθεση μεταξύ αγοραστών - πωλητών σε ζώνη χαμηλότερη των 4.100 μονάδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να συνεκτιμάται και η προεξόφληση που έχει επιχειρηθεί μέσω της αγοράς παραγώγων.

Γινόμαστε συγκεκριμένοι, καθώς ενδεικτικά στην περίπτωση της Intracom έχουν ανοιχτεί θέσεις 20.000 Συμβολαίων, λόγω της υποβάθμισής της από τον FTSE 20 στον Mid 40.

Δεδομένου ότι τα 20.000 ΣΜΕ αντιστοιχούν (στην υποκείμενη αγορά) σε αριθμό 2 εκατ. μετοχών, στην περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να αντασφαλίσει τη θέση του, προεξοφλείται πως τόσο η διακύμανση της μετοχής όσο και το τελικό της κλείσιμο μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις.

Εάν λόγου χάρη οι ”πωλητές” υποχρεώνονταν να καλύψουν μέρος των θέσεών τους, δηλαδή να αγόραζαν μετοχές από την υποκείμενη αγορά, θα διαμορφωνόταν ανάλογη διακύμανση για την τιμή της μετοχής.

Ανάλογου χαρακτήρα κόντρες φαίνεται να επιχειρούνται στη μετοχή της Intralot, του Τιτάνα (μετά την επιβεβαίωση της πιθανής εξαγοράς στην Κύπρο) και λιγότερο στη μετοχή της CosmΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v