Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kυπριακές τράπεζες: Ένα στόρι με ουσία

Το ράλι των μετοχών των 3 μεγάλων κυπριακών τραπεζικών μετοχών, δηλαδή της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, ίσως έπιασε πολλούς εξαπίνης. Δεν θα έπρεπε, αφού οι 3 τράπεζες έχουν στόρι με ουρά...

Kυπριακές  τράπεζες: Ένα στόρι με ουσία
Η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 2004 δεν συνοδεύτηκε από την επανένωση της Μεγαλονήσου, όπως προσδοκούσαν μερικοί από εκείνους που είχαν τοποθετηθεί σε τραπεζικές μετοχές στο ΧΑΚ (Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου) ή στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα.

Η συνακόλουθη πτώση των τιμών προκάλεσε απογοήτευση και σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές αποδόσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών ξεχάστηκε σχετικά σύντομα.

Όμως, η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. επέβαλε νέους αυστηρότερους κανονισμούς στις συνεταιριστικές τράπεζες σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, που μεταφράστηκε σε αύξηση του μεριδίου αγοράς από τις 3 μεγάλες τράπεζες.

Επιπλέον, η συμμετοχή στην Ε.Ε. βελτίωσε τις σχέσεις των εργατικών συνδικάτων με τις διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών και επιτάχυνε τις εξελίξεις στο μέτωπο των κατασχέσεων ακινήτων από τράπεζες που ανήκουν σε κακοπληρωτές.

Η σμίκρυνση του χρόνου που απαιτείται για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από κακοπληρωτές δανείων, σήμερα φθάνει τα 10 χρόνια, θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας γιατί οι τράπεζες τα έχουν εκχωρήσει ως μη εξυπηρετούμενα και έχουν πάρει προβλέψεις στο παρελθόν.

Ακόμη, η είσοδος στην Ε.Ε. δεν επηρέασε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 3,5% και 4,5%.

Ούτε σταμάτησε την εκστρατεία των 3 μεγάλων κυπριακών τραπεζών για επέκταση στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των αποδόσεων των 2 εξ αυτών, δηλαδή της Κύπρου και της Λαϊκής.

Στην τρίτη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, δηλαδή την Ελληνική, ήλθαν στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα που έπληξαν την κερδοφορία της και δεν της επέτρεψαν να κάνει το ίδιο. Από φέτος όμως φαίνεται να έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, καθώς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει φέρεται να αποφέρει καρπούς.

Σ’ όλα αυτά ήλθε να προστεθεί η αγορά μετοχών της Κύπρου από την Τράπεζα Πειραιώς το καλοκαίρι και η συγχώνευση της Λαϊκής Κύπρου με τη Λαϊκή Ελλάδος, την Εγνατία και τη Marfin προσθέτοντας το κερασάκι των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην υπάρχουσα τούρτα.

Ακόμη και η Ελληνική Τράπεζα, η οποία θεωρείται πιο καθαρό κυπριακό τραπεζικό play με μερίδιο αγοράς 15% στα δάνεια και στις καταθέσεις, που δεν έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σ’ αυτές τις διεργασίες, θεωρείται υποψήφια για εξαγορά ή συγχώνευση με ελληνική ή διεθνή τράπεζα.

Με τις αποτιμήσεις τους να υπολείπονται των αντίστοιχων ελληνικών τραπεζών μέχρι πριν από λίγο καιρό και το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, το ράλι των μετοχών των 3 μεγάλων κυπριακών τραπεζών τους δύο τελευταίους μήνες δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.



Φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι. Το τρίδυμο είναι εκτεθειμένο στην ελληνική οικονομία και τραπεζική αγορά ενώ στην περίπτωση συγχωνεύσεων υπάρχει πάντοτε το ρίσκο της εκτέλεσης.

Οι κίνδυνοι όμως δεν μπορούν να επισκιάσουν τις θετικές συνέπειες των προαναφερθέντων παραγόντων στα έσοδά τους μεσοπρόθεσμα και στην έμφαση που δίνουν στον έλεγχο του κόστους. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διψήφιος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή την επόμενη 2ετία αποτελεί ένα καλό στοίχημα.

Έπειτα από ένα μεγάλο ράλι είθισται να έρχεται η ώρα της ξεκούρασης ακόμη κι όταν υποστηρίζεται από ένα καλό επενδυτικό στόρι.

Οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Σε κάποια στιγμή η ώρα της κόπωσης και πιθανόν της διόρθωσης θα έλθει.

Αν όμως δεν συμβούν δραματικά γεγονότα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θα ήταν εύλογο να υποθέσει κανείς ότι θα πρόκειται περί ανάπαυλας και όχι περί του τέλους του ράλι.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v