Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Το γεγονός ότι η αγορά βρίσκεται σε διαπραγμάτευση κοντά στα υψηλά ετών, χωρίς την ουσιαστική στήριξη των πέντε μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων, αποτελεί μια επαρκή και ενθαρρυντική ένδειξη για τη βραχυπρόθεσμή μας στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες περίπου 30 ημέρες ο Mid 40 κερδίζει υπερδιπλάσιο έδαφος από τον FTSE 20 και τον Γενικό Δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αγορά παραμένει πολύ κοντά στα υψηλά ετών. Και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή ειδήσεων, ουσιαστικών κινήσεων μεταξύ των 5 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων. Η αγορά συνολικά και ο FTSE 20 βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κοντά σε υψηλά, με την στήριξη της δεύτερης ταχύτητας εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως όμως του 40άρη και δευτερευόντως του SC 80.

Οι επιχειρηματικές διεργασίες, οι ειδήσεις αλλά και οι απαραίτητες σε κάθε χρηματιστηριακή αγορά φήμες προέρχονται και συντηρούνται από το ευρύτερο μέρος της αγοράς. Και αυτό μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη συνέχεια, όταν ο τραπεζικός κλάδος, οι πέντε ισχυρότεροι όμιλοι, βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Μέχρι τότε η αγορά κινείται στον ρυθμό της τριπλής συγχώνευσης Marfin-Εγνατίας-Λαϊκής, των... γαμπρών της ΕΧΑΕ, της μετακίνησης στελεχών και παραγόντων από Εμπορική σε Πειραιώς, της συμμετοχής της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου, της συνεχούς αναζήτησης του Τιτάνα, της αντιπαράθεσης για τη Notos, του Νηρέα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πλέον, του 33,3% που έχουν οι Μινωικές στην HSW, των φημών για την Unibrain, των αυξημένων συναλλαγών του Κανάκη, της αντιπαράθεσης στον χώρο της υγείας, τη δραστήρια τελευταία Singular-Logic, την Εγνατία Τράπεζα και αρκετών ακόμη ενδιαφερόντων από τον μεσαίο χώρο, ικανών να συντηρήσουν το μέχρι στιγμής θετικό κλίμα στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες περίπου 30 ημέρες ο Mid 40 εμφανίζει υπερδιπλάσια απόδοση από αυτή του FTSE 20, αλλά και του Γενικού Δείκτη. Σε αυτή την κατηγορία μετοχών, οι ξένοι ελέγχουν με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου αποτίμηση της τάξεως του 48%. Σε αυτή την κατηγορία μετοχών θα επιμείνουμε βραχυπρόθεσμα.

Πόσο μάλλον όταν την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα (16/10), τον Citigroup διοργανώνει έναν ευρύ κύκλο παρουσίασης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και επτά ελληνικές.

Στην ”Greek Day” που διοργανώνεται από τον Citigroup για ευρωπαϊκές μετοχές εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, θα παρουσιαστούν σε ξένους πελάτες του αμερικανικού οίκου οι εταιρίες Motor Oil, Τιτάν, J&P Άβαξ, Μηχανική, Φουρλής, Eurobank Properties και Νηρέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v