Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις αισιοδοξίας στη Σοφοκλέους

Επέστρεψε ψηλότερα των 4.000 μονάδων η Σοφοκλέους, έχοντας σημαντικές βοήθειες από Eurobank, Πειραιώς, Motor Oil και από το διεθνές κλίμα. Σαφώς καλύτερη εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και νέο ιστορικό υψηλό για Marfin και Εγνατία.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 4.000 μονάδων, έστω και αν κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετές φορές ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε διακυμάνσεις πέριξ του ψυχολογικού αυτού ορίου ενώ είχε τη θετική υποστήριξη από την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Μάλιστα, κατά την τελευταία ώρα, και όταν έγινε περίπου πεποίθηση ότι θα επιτυγχάνετο κλείσιμο πάνω από τις 4.000 μονάδες, αυξήθηκε σημαντικά η κινητικότητα σε αρκετούς τίτλους που μέχρι εκείνη τη στιγμή τηρούσαν επιφυλακτική στάση.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης να παρουσιαστεί αξιόλογο αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο της Eurobank (έκλεισε στο υψηλό ημέρας), αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Motor Oil.

Επίσης, θετική μεταβολή για Αγροτική, Εμπορική, Εθνική (ξεκίνησε περισσότερο δυναμικά αλλά υποχώρησε σχετικά στη συνέχεια), Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ (εν μέσω αντικρουόμενων φημών για πώληση ή όχι της Armentel στην Emirates Tel), Τιτάν, Folli Follie.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων η μετοχή των ΚΑΕ και αρνητική μεταβολή για Γερμανό, Intracom, CosmΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σχετικά γρήγορα είδε το υψηλό ημέρας 4.015,75 μονάδων. Από εκεί και πέρα με συνεχείς παλινδρομήσεις υποχώρησε αρκετές φορές κάτω από τις 4.000 μονάδες. για να επανέλθει ανοδικά μέχρι τις 4.010 και να κλείσει στις 4.002,27 με κέρδη 0,60% ενώ ο τζίρος, σαφώς ενισχυμένος, έφτασε τα 286 εκατ. από τα οποία τα 26,9 αφορούσαν ”πακέτα”.

Τεχνικά ζητούμενο παραμένει ει δυνατόν το κλείσιμο πάνω από τις 4.030 μονάδες τουλάχιστον για 3 συνεδριάσεις προκειμένου αυτό να μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη και να επιτρέπει κίνηση σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 175 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών ενώ 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% – 19,87%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισαν το νέο ιστορικό υψηλό σε Marfin Group και Εγνατία και η σημαντική κινητικότητα στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Ενώ από εκεί και πέρα τουλάχιστον εντυπωσιακή εμφάνιση από την Unibrain, ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη για κοινό και προνομιούχο τίτλο της Ξυλεμπορίας.

Οι σχετικά αυξημένες συναλλαγές δίνουν ώθηση σε ψηλότερα επίπεδα στην Έλτρακ, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Μπενρουμπή, Profile, Auto Hellas, συνεχίζει ανοδικά κοινός και προνομιούχος ο τίτλος της Μηχανικής, ενώ μία ακόμα συνεδρίαση αποδείχτηκε θετική για Nexans και Rainbow, έστω και αν και οι 2 τίτλοι υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v