Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές εναντίον ομολόγων κι όποιος αντέξει

Μετοχές και ομόλογα ακολουθούν ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, προεξοφλώντας δύο διαφορετικά οικονομικά σενάρια για το μέλλον. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία, όμως το πιθανότερο είναι ότι ο ένας στους δύο θα ενδώσει.

Μετοχές εναντίον ομολόγων κι όποιος αντέξει
Οι Αγγλοσάξονες το αποκαλούν Goldilocks.

Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι ούτε τόσο υψηλός ώστε να φοβούνται οι αγορές ομολόγων μια πληθωριστική ανάφλεξη, ούτε τόσο χαμηλός ώστε να δημιουργούνται αμφιβολίες στις χρηματιστηριακές αγορές για την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών στο μέλλον.

Με άλλα λόγια πρόκειται για το ιδανικό σενάριο. Με τις χρηματιστηριακές και τις ομολογιακές αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να καταγράφουν σημαντικά κέρδη το τελευταίο δίμηνο, αυτό θα ήταν το σενάριο που θα πρέσβευαν οι ταύροι και θα απεχθάνονταν οι αρκούδες.

Η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι θεωρείται ο κυριότερος ο λόγος που διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες για σοβαρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στον δείκτη DJIA να κλείσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του πριν από λίγες μέρες και στον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 να φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 5 χρόνων.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές δεν ξεχνούν ότι οι αμερικανικές μετοχές έπιασαν πάτο τον Ιούλιο, την ίδια μέρα που το πετρέλαιο έφτανε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του και οι δύο γύρισαν τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου.

Η πτώση του πετρελαίου διασκέδασε επίσης τους φόβους για άνοδο του πληθωρισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για ράλι στην αγορά των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει πέσει στο 4,7% από 5,2% στις αρχές Ιουλίου και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στο 3,75% από 4,10%.

Όμως, το πετρέλαιο δεν μπορεί από μόνο του να επιβάλλει για πάντα το ιδανικό σενάριο των ταύρων, σε μια εποχή όπου τα σημάδια για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας πληθαίνουν και η αγορά κατοικίας δείχνει έντονα σημάδια αδυναμίας.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, διαμήνυσε ότι η αγορά κατοικίας θα μπορούσε να περικόψει μία ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ που εκτιμάται σε 3,3% φέτος και σε 2,9% το 2007. Μ’ άλλα λόγια προειδοποίησε ότι το ιδανικό σενάριο κινδυνεύει.

Κι όμως οι χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, προεξοφλώντας σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή του χρόνου, ενώ την ίδια ώρα η αγορά των ομολόγων προεξοφλεί χαμηλότερο πληθωρισμό και παρεμβατικά επιτόκια την επόμενη χρονιά.

Ήδη, η αγορά προεξοφλεί ότι το βασικό επιτόκιο (Federal funds rate) της Fed θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το τωρινό 5,25% το 2007, κάτι που ερμηνεύεται από μερικούς ως ένδειξη πιθανής ύφεσης.

Φυσικά, η κατάσταση είναι καλύτερη στην ευρωζώνη όπου ακολούθησαν την ίδια ανοδική πορεία, αλλά κι εδώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% του χρόνου έναντι 2,5%-2,6% φέτος, με τις μετοχές και τα ομόλογα να κινούνται ανοδικά.

Πόσο καιρό ακόμη μετοχές και ομόλογα θα κινούνται στον αστερισμό του Goldilocks, αδιαφορώντας για τα σημάδια οικονομικής αδυναμίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου;

Όχι για πολύ, λένε όσοι θεωρούν ανέφικτη τη διατήρηση του ιδανικού σεναρίου εν ζωή επί μακρόν. Αργά ή γρήγορα, η μία από τις δύο αγορές θα ενδώσει είτε με υποχώρηση των τιμών των μετοχών είτε με πτώση των τιμών των ομολόγων, δηλαδή άνοδο των αποδόσεών τους.

Ποιος από τους δυο κερδίζει; Αν ψήφιζε η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών θα κέρδιζαν τα ομόλογα. Άλλωστε, ιστορικά, η αύξηση των εταιρικών κερδών είναι παρόμοια με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στο σημερινό 5%. Όμως, οι αγορές προεξοφλούν σαφώς υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επιχειρηματικών κερδών για φέτος και του χρόνου.



Ευτυχώς, υπάρχει και η ιστορία των τελευταίων 5-6 ετών. Αν ψήφιζε η τελευταία θα κέρδιζαν οι μετοχές. Αναμφίβολα πρόκειται για δύσκολη επιλογή.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v