Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση

Ψύχραιμη αντίδραση με στενό εύρος διακύμανσης, έλειψαν οι βοήθειες από τον τραπεζικό κλάδο ενώ αρκετές μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων έδειξαν διαθέσεις για κάτι καλύτερο. Όμως στην παρούσα φάση, ο πρώτος λόγος μεταφέρεται στο διεθνές κλίμα και στα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινώσουν οι εταιρίες στην πέρα του ατλαντικού πλευρά.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ψύχραιμα θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι αντέδρασε η Σοφοκλέους μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας και τις σημαντικές απώλειες των ασιατικών χρηματιστηρίων πλην Ιαπωνίας (είχε αργία) και ουσιαστικά ακολούθησε τη γενικότερη εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών δείχνοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά ότι θα είχε διαθέσεις και για κάτι καλύτερο αν οι διεθνείς γεωπολιτικές ανησυχίες δεν αποτελούσαν τροχοπέδη.

Η γενικότερη αίσθηση των παραγόντων της αγοράς, είναι ότι το ανοδικό σενάριο δείχνει επικρατέστερο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις και βεβαίως ότι θα δράσουν υποστηρικτικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ.

Τεχνικά δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή της τάσης, τουλάχιστον όσο ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 3.937 μονάδων όμως από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα βρεθεί υψηλότερα των 4.000 μονάδων, τόσο θετικότερα θα επιδράσει αυτό στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, θετική μεταβολή για Alpha Bank, Βιοχάλκο, CosmΟΤΕ, Τιτάν, όμως ασφαλώς τις εντυπώσεις έκλεψε ο τίτλος της Ιντρακόμ (+3,25%).

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για την Εθνική που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας αλλά και για Αγροτική, αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Eurobank, Γερμανό, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς, Ελληνικών Πετρελαίων, ΚΑΕ και Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε στενό εύρος (χαμηλό ημέρας 3.972,13 υψηλό 3.995,16) παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων και έκλεισε στις 3.978,31 μονάδες με απώλειες 0,15%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 220 εκατ. (σημαντικά μειωμένος σε σχέση αυτόν της Παρασκευής) από τα οποία τα 7,47 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τηρουμένων των αναλογιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακή η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 131 πτωτικών ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-19,70%.

Όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ίσως αξίζει παρακολούθησης η κίνηση που συντελείται σε Rainbow, Nexans, MLS( εξήλθε από το καθεστώς επιτήρησης,) ΕΤΕΜ, Ελτον, Κούμπα, Μπενρουμπή, Cyclon, Revoil, Βάρδα, Κανάκη, Δούρο όπως επίσης και η κινητικότητα που παρουσιάστηκε σε τίτλους εκδοτικών εταιριών, ΔΟΛ, και Τεγόπουλο.

Τέλος, αξίζει υποσημείωσης το νέο ιστορικό υψηλό για τη Βωβός και η απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της εταιρίας Vivere.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v