Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο προκλήσεις του 4ου τριμήνου των ταύρων

Το τέταρτο τρίμηνο του έτους έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι ένα από τα καλύτερα για τις χρηματιστηριακές αγορές. Δύο όμως εξελίξεις θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω-κάτω, διαψεύδοντας τις σημερινές προσδοκίες.

Οι δύο προκλήσεις του 4ου τριμήνου των ταύρων
Η ιστορία δείχνει ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους είναι το καλύτερο τρίμηνο του έτους για τις χρηματιστηριακές αγορές, είτε ρίξει κανείς μια ματιά στη μεταπολεμική περίοδο είτε στα τελευταία 16 χρόνια.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης S&P 500 είχε θετική απόδοση το τέταρτο τρίμηνο τα 14 από τα τελευταία 16 χρόνια, με τη μέση απόδοση να κυμαίνεται λίγο πάνω από το 7,5%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται από το 1945 μέχρι σήμερα.

Η ”μητέρα” όλων των αγορών, η αμερικανική, μας το υπενθύμισε την προηγούμενη εβδομάδα καθώς ο ”παππούς” των χρηματιστηριακών δεικτών, ο Dow Jones Industrial Average, έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, η υποχώρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και η προεξόφληση της μείωσης του βασικού επιτοκίου της Fed στο 5% από 5,25% το πρώτο εξάμηνο του 2007 πρόσφεραν τα απαραίτητα ”καύσιμα” της ανόδου που έφθασε μέχρι την πόρτα μας.

Μερικές φορές όμως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Ο Σεπτέμβριος και γενικότερα το τρίτο τρίμηνο υποτίθεται ότι δεν είναι μια καλή χρηματιστηριακή περίοδος, ιδίως στο μέσο ενός αμερικανικού προεδρικού κύκλου. Κι όμως, ο φετινός Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ένας αρκετά καλός μήνας για τις μετοχές.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Ο δείκτης S&P 500 κερδίζει 5% κατά μέσο όρο από το 1945 μέχρι σήμερα τα τελευταία τρίμηνα ύστερα από έναν ανοδικό Σεπτέμβριο.



Όμως, τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 παρουσιάζουν επιβράδυνση που γίνεται πολύ πιο αισθητή αν αφαιρεθεί ο κλάδος των ασφαλίσεων, για να μην επηρεάζονται από την αντίστοιχη περσινή περίοδο που σημαδεύθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα.

Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν 14,4% το πρώτο τρίμηνο του 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, κατά 16,9% το δεύτερο τρίμηνο και 14,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 12,8% το τελευταίο τρίμηνο. Αν όμως αφαιρέσει κανείς τον κλάδο των ασφαλίσεων, ο ρυθμός πέφτει στο 9,3% το τρίτο τρίμηνο και στο 9% το τέταρτο.

Επιπλέον, ο δείκτης των ανοδικών προς τις καθοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή του S&P 500 μειώνεται συνεχώς από εβδομάδα σε εβδομάδα έχοντας υποχωρήσει στο 5,5% περίπου.

Για όσους πιστεύουν, όπως ο Dick Berner της Morgan Stanley, χωρίς να έχουν δικαιωθεί μέχρι στιγμής, ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών θα ακολουθήσουν την υποχώρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η ώρα έφθασε.

Ένας από τους λόγους που ισχυρίζονται ότι θα συμβεί αυτό είναι τα υψηλά περιθώρια κέρδους των αμερικανικών επιχειρήσεων, τα οποία δεν μπορούν να διευρυνθούν περαιτέρω καθώς τα εργατικά κόστη ανά μονάδα προϊόντος αυξάνονται, όπως και οι τόκοι εξυπηρέτησης των δανείων, ενώ οι εταιρίες δεν έχουν την ίδια δύναμη στην κοστολόγηση των προϊόντων που πουλάνε.

Τι θα μπορούσε να διαψεύσει τις προβλέψεις του Berner ακόμη μια φορά; Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σ’ άλλες γωνιές του πλανήτη από τις οποίες αντλούν κέρδη οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Όμως, η καλή προϊστορία του τέταρτου τριμήνου ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει μια ακόμη πρόκληση. Την αύξηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, που θα ανέβαλλε την προσδοκώμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Ευτυχώς, η ιστορία είναι στο πλευρό των ταύρων και πάλι. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για τις εταιρίες του S&P 500 είναι χαμηλότερος το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με τα άλλα τρίμηνα του έτους, οπότε μια απλή επιβράδυνση ίσως αγνοηθεί.

Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η πιθανότερη όμως εξήγηση είναι οι θετικές προσδοκίες που υπάρχουν στο τέλος κάθε χρονιάς για την επόμενη και η επιθυμία μεγιστοποίησης των μπόνους που εισπράττουν οι διαχειριστές των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, κι ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη επιρροή της ”μητέρας” όλων των χρηματιστηριακών αγορών στις υπόλοιπες.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v