Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρηνικό ”αγκάθι” (και) για Σοφοκλέους

Αναμφίβολα η πραγματοποίηση της απειλής της Βόρειας Κορέας θέτει έναν... αστάθμητο παράγοντα (και) στο χρηματιστηριακό παιχνίδι. Εντός λογικών ορίων η διόρθωση στις αγορές της Άπω Ανατολής, με κλειστό όμως το Τόκιο, και περισσότερο ψύχραιμη η αρχική αντίδραση των τριών κύριων ευρωπαϊκών αγορών. Εύλογα η τάση και στη Σοφοκλέους αναμένεται ρευστή και νευρική, με σηματωρούς Εθνική, Alpha Bank και ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με έναν... αστάθμητο παράγοντα ξεκινά (και) χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Της... Κορέας γίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Άπω Ανατολής, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αναμφίβολα θα αφήσουν το στίγμα τους (και) στα χρηματιστηριακά.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών της περιοχής, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε σήμερα το Τόκιο, ήταν λίγο-πολύ στο πλαίσιο του αναμενόμενου και της ψυχραιμίας. Αργότερα, οι πρώτες εντολές που δίνονταν μέσω των παραγώγων στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδειχναν ανάλογη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πρώιμο να επιχειρηθεί προσέγγιση της όλης εξέλιξης, καθώς οι παρενέργειες υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να προσμετρώνται αργότερα σήμερα, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εμφανίζεται όμως ένας... μπαλαντέρ σε μια συγκυρία όπου η τάση (και) στη Σοφοκλέους είναι υπό διαμόρφωση. Μάλιστα, στο ελληνικό χρηματιστήριο θα λέγαμε πως είναι και υπό καθυστέρηση.

Ο FTASE 20 ξεκινά από τις 2.175 μονάδες. Και θα χρειαστούν δυνάμεις και αντοχές προκειμένου να μην ξεπεράσουμε ένα λογικό περιθώριο διόρθωσης (της τάξεως του 1%). Ανάλογα με τις εξελίξεις θα πρέπει να διερευνηθούν οι διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων ”παικτών”, καταρχήν στις 2.150 μονάδες και εν συνεχεία προς τις 2.135 του FTASE 20.

Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε πως για τη μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται εν δυνάμει ζήτηση λίγο υψηλότερα των 33,5 ευρώ. Πόσο μάλλον όταν το Citigroup επανέρχεται (αλλά με ανάλυσή του της 6ης/10), συμπεριλαμβάνοντας την Εθνική στις προτιμώμενες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Εκ των πραγμάτων η Εθνική αποτελεί σηματωρό και ρυθμιστή της τάσης.

Μένει να διαπιστωθούν οι αντοχές των εν δυνάμει ”πωλητών” μετοχών, λόγου χάρη, της Alpha Bank (ξεκινά από τα 21,80 ευρώ) και ΟΤΕ (ξεκινάει με πτωτική τάση από τα 19,40 ευρώ).

Στον ευρύτερο χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης μένει να επιβεβαιωθούν οι αντοχές ”παικτών” που αποκομίζουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες από τοποθετήσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα και όσων μέχρι στιγμής ”εγκλωβίζονται” στα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην πρώτη περίπτωση ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση μετοχών όπως ΜΕΤΚΑ, Marfin, Intralot, αλλά και Τεχνικής Ολυμπιακής, Τέρνα, Μινωικών Γραμμών και ορισμένων ακόμη από την κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η αρχική αντίδραση με το ”άνοιγμα” των ευρωπαϊκών αγορών παραπέμπει σε μια αναμφίβολα ”ρευστή” ημέρα και για τα χρηματιστήρια. Είναι ενδεικτικό πως και οι τρεις κύριες ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με μικρή υποχώρηση κατά 0,30%, στα πρώτα 5 λεπτά της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v