Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Οι αντιδράσεις της ΕΕ στην αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα σχέδια επέκτασης της Eurobank, οι συμφωνίες Intralot και Intracom στο εξωτερικό, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Οι αντιδράσεις της ΕΕ στην αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα σχέδια επέκτασης της Eurobank, οι συμφωνίες Intralot και Intracom στο εξωτερικό, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Οικονομία: Σήμερα παρουσιάζεται η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, η οποία για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τη διαφθορά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πάταξή της. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης φέτος στο 3,8%, πληθωρισμός στο 3,3% και έλλειμμα στο 2,6%. Προβληματισμό όμως δημιουργούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ο ρυθμός ανάπτυξης που στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 11% επί του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, σήμα κινδύνου για το ασφαλιστικό εξέπεμψε η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όσον αφορά τη διατήρηση των δημοσίων οικονομικών της.



Eurobank: Ισχυρός περιφερειακός ”παίκτης” φιλοδοξεί να καταστεί ο όμιλος Eurobank που επιδιώκει το 2009 να αντλεί το 30% των εσόδων του και το 20% των κερδών του από δραστηριότητες στις χώρες της Νέας Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επέκταση της Eurobank στην τουρκική αγορά.

Εθνική Τράπεζα: Και νέα καθυστέρηση αναμένεται να σημειωθεί στη διαδικασία πώλησης του ρουμανικού ταμιευτηρίου (CEC), καθώς, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Ρουμανίας, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2007. Τα μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τις συνεχείς καθυστερήσεις σε κωλυσιεργία της κυβέρνησης ώστε να επιτύχει καλύτερο τίμημα.

Marfin: Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, πηγές αναφέρουν ότι το Dubai Investment έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της βρετανικής Standard Chartered Grindlays Bank, ενώ συμμετέχει και σε σχήμα για την εξαγορά της Bank of Alexandria, για την οποία πέραν της Eurobank ενδιαφέρονται και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν το Dubai Investment αποκτήσει τις δυο τράπεζες, υπάρχει ενδεχόμενο να συγχωνευθούν με τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Marfin με την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και την Εγνατία Τράπεζα.

ΕΧΑΕ: Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2006, όπου έχει ορισθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ, αναμένεται να γίνει η τελική εισήγηση του προέδρου του Χ.Α. προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τον διεθνή οίκο που θα προτιμηθεί για να προσληφθεί από την ΕΧΑΕ και να αναλάβει τη στρατηγική αναδιάρθρωση του ομίλου, αναφέρει η Καθημερινή.

Intracom: Μνημόνιο συνεργασίας με την Romarm, τη σημαντικότερη αμυντική βιομηχανία της Ρουμανίας, υπέγραψε η Intracom Defense Electronics, κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης Defendory 2006. Το μνημόνιο αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος και συμβάλει στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και ρουμανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ακτοπλοΐα: Τη δημιουργία καρτέλ στην ελληνική ακτοπλοΐα, μέσω ”αμοιβαίων εξαγορών μετοχών στον τομέα των θαλάσσιων ενδομεταφορών” θα εξετάσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου Ζακ Μπαρό στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Intralot: Το ενδιαφέρον της Intralot για τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας γνωστοποίησε χθες σε ξένο πρακτορείο ειδήσεων ανώτατο στέλεχος της εταιρείας. Για την Ιταλία, η ελληνική εταιρεία αναμένεται να καταθέσει προσφορά για διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνεδριακό Κέντρο Σπάτων: Δυο σχήματα με ανατροπές της τελευταίας στιγμής στον διαγωνισμό για το νέο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο στα Σπάτα, που θα είναι το μεγαλύτερο της Αθήνας. Στην μια κοινοπραξία, σύμφωνα με το Κέρδος, συμμετέχουν οι όμιλοι Ιωάννου- Παρασκευαΐδης- Κοπελούζος και Ρότα, ενώ ο δεύτερος όμιλος είναι ελληνικών συμφερόντων με σχετικά πρόσφατη δραστηριότητα στα συνέδρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v