Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς επιβεβαίωση τεχνικών σημείων το Χ.Α.

Ξεπέρασε μεν με αρκετή ψυχραιμία τις χθεσινές αναταράξεις η Σοφοκλέους, ωστόσο απαιτείται άμεσα η επιβεβαίωση (ή όχι) κρίσιμων τεχνικών σημείων. ”Κλειδί” η μετοχή της Εθνικής, η δραστήρια τελευταία Alpha Bank, ο σταθερά υψηλότερα των 19 ευρώ ΟΤΕ αλλά και σειρά μετοχών εταιριών από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή εικόνα της αγοράς αποτέλεσε ακόμη μια ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Και μην ξεχνάμε πως διανύουμε έναν κατά παράδοση δύσκολο για τα χρηματιστήρια μήνα, τον Οκτώβριο.

Μετά τη χθεσινή και η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές παρουσιάζουν μικτή εικόνα. Άλλοι βρίσκονται στη διακύμανση υψηλότερα κρίσιμων τεχνικών σημείων, αλλά με μικρό περιθώριο ασφάλειας (FTASE 20), άλλοι ”ανεβάζουν στροφές” τελευταία (θετική η παρουσία της Alpha Bank), ενώ σε ορισμένους η τάση χρειάζεται επιβεβαίωση, ειδικότερα στην Εθνική.

Η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε σε κλείσιμο στο χαμηλότερο σημείο της χθεσινής συνεδρίασης (33,40 ευρώ), ωστόσο οι συναλλαγές (1 εκατ. τεμάχια), λιγότερες των τελευταίων τριών - τεσσάρων συνεδριάσεων, αφήνου περιθώριο αισιοδοξίας.

Στην άλλη μετοχή ”στήριγμα” του FTASE 20, τον ΟΤΕ, είναι ενθαρρυντικό πως αρκετοί αγοραστές επιμένουν σε επίπεδο τιμών υψηλότερο των 19 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, καθώς η ένταξή της στον FTASE 20 δημιούργησε ανοιχτές πωλήσεις (δανειακών μετοχών) περίπου 94.000 τεμαχίων.

Στα επιμέρους, θα επιμείνουμε για ακόμη μια φορά στην κοινή εκτίμηση πως η θεαματική βελτίωση της αποτίμησης του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (μητρικής και θυγατρικών) δεν θα πρέπει να οφείλεται μόνο στην εξασφάλιση νέων συμβολαίων (ενδεικτική η περίπτωση των Σωληνουργείων Κορίνθου).

Απεναντίας, σε μια περίοδο-ρεκόρ για τη βιομηχανία χάλυβα διεθνώς, σε μια συγκυρία όπου δημιουργούνται κολοσσιαία μεγέθη στον ευρύτερο χώρο της μεταλλουργίας, είναι πολύ λογικό η ΒΙΟΧΑΛΚΟ να αποτελεί έναν ικανό περιφεριακό ”παίκτη”.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής (μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Ελλάδος), εκτίμησε στη διάρκεια του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου του IISI, που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες, πως ”οι τιμές πρόκειται να κινηθούν ανοδικά μέσα στην επόμενη χρονιά, οπουδήποτε μεταξύ του 3% και του 10%, για όλα τα προϊόντα”.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Reuters διευκρίνισε πως ”σε αυτή την περίοδο, οι άνθρωποι (εταιρίες) δεν κρατούν αποθέματα, απλώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται”.

Στα ενδιαφέροντα των ημερών, περιμένουμε τη θέση των Βρυξελλών περί ενδείξεων διαμόρφωσης καρτέλ στην ακτοπλοΐα, σε μια επίσης ιδιαίτερη για τον κλάδο συγκυρία, λόγω HSW.

Κινητικότητα, τουλάχιστον αυτό δείχνει το… ταμπλό, παρουσιάζεται και στον χώρο της υγείας, όπου εκ των πραγμάτων οι δύο δυνάμεις του χώρου (Υγεία - Euromedica) συνεχίζουν να αγωνίζονται για την εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς.

Από τον ευρύτερο χώρο χρήζουν προσοχής το υψηλό έτους του Κανάκη στα 2,89 ευρώ, η συσσώρευση του Κλουκίνα - Λάππα λίγο χαμηλότερα των 4 ευρώ (ενόσω τρέχουν οι εξελίξεις στον κλάδο), η κινητικότητα σε ΕΛΒΕ - Μινέρβα, Ridenco, η συγκριτικά φθηνότερη αποτίμηση της Nexans (Alcatel), οι χθεσινές υψηλές συναλλαγές στη μετοχή της Rainbow, ο νέος ”παίκτης” στον χώρο της ενέργειας με γαλλική πλέον συνδρομή, ΜΕΤΚΑ, ο Νηρέας (της μεγάλης κεφαλαιοποίησης), η Autohellas και αρκετές ακόμη περιπτώσεις, που φαίνεται ότι μπορούν να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v