Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι... γαμπροί της ΕΧΑΕ

Οι χθεσινές φήμες για την υποβολή δημόσιας πρότασης από το γερμανικό χρηματιστήριο Deutsche Borse για την εξαγορά της ΕΧΑΕ ήταν μάλλον αβάσιμες. Σ’ έναν κλάδο όμως που ”βράζει” καθώς τα επιχειρηματικά συνοικέσια είναι στην ημερησία διάταξη, θα ήταν έκπληξη αν τα ελληνικά χρηματιστήρια παρέμεναν επί μακρόν τελείως απέξω.

Oι... γαμπροί της ΕΧΑΕ
Οι Έλληνες χρηματιστές έχουν δύο λόγους να κατηγορούν εαυτούς και να είναι διπλά λυπημένοι.

Πρώτον, πούλησαν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ νωρίς με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να απολαύσουν τις υπεραξίες από την μεγάλη άνοδο της μετοχής τα τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, δεν συμμετείχαν στη δεύτερη μετοχοποίηση της ΕΧΑΕ με την τιμή της μετοχής κοντά στα 3,0 ευρώ, όπως έκαναν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει θεατές των εξελίξεων στο ίδιο τους το ”σπίτι” και αρκετοί να κινδυνεύουν μάλιστα με παραγκωνισμό στο μέλλον.

Οι χθεσινές φήμες για υποβολή δημόσιας πρότασης από το Deutsche Borse είναι πιθανόν να αποδειχθούν απλώς φήμες. Αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα από στελέχη επενδυτικής τραπεζικής ξένων οίκων που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Άλλωστε δεν θα ήταν έξυπνο να κάνουν οι Γερμανοί κάτι τέτοιο χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του κ.Αλογοσκούφη και των τραπεζών-μετόχων της ΕΧΑΕ που ελέγχουν άμεσα το 20% και πλέον της εταιρίας και έμμεσα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

Η λογική υπαγορεύει πως αν υπήρχε δόση αλήθειας σε αυτές τις φήμες τότε ο ”κατακτητής” δεν θα ήταν το γερμανικό ή κάποιο άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αλλά private equity funds αφού η ΕΧΑΕ διαθέτει αρκετά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την έβαζαν στο στόχαστρό τους.

Και ας μην παρασυρόμαστε από την εθνικότητα της τράπεζας, π.χ. Deutsche Bank, που αγόραζε και έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ. Οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν πανσπερμία πελατών από δεκάδες χώρες και εξωτικά νησιά για λογαριασμό των οποίων εκτελούν συνήθως εντολές όταν δεν το κάνουν για δικό τους λογαριασμό με στόχο τις υπεραξίες.

Παρ΄ όλα αυτά, φήμες που θέλουν την ΕΧΑΕ να αποτελεί στόχο εξαγοράς κυκλοφορούν στη διεθνή κοινότητα των hedge funds εδώ και αρκετό καιρό όπως διαβεβαιώνουν στελέχη ξένων οίκων.

Είναι φυσικό. Η μετοχή της ΕΧΑΕ διαπραγματευόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό σε discount σε σχέση με τις άλλες εταιρίες του κλάδου της στην Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή οι συζητήσεις των μεγάλων χρηματιστηρίων για πιθανούς επιχειρηματικούς γάμους έδινα και έπαιρναν.

Η ΕΧΑΕ είχε επίσης στα μάτια ορισμένων τα χαρακτηριστικά ενός αναπτυξιακού επενδυτικού στόρι μακράς πνοής παρά τη συγκριτικά μεγαλύτερη μεταβλητότητα των εσόδων της και την αναμενόμενη σύγκλιση των υψηλότερων χρεώσεων που έχει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η ευκολότερη πρόσβαση των ξένων χρηματιστηριακών οίκων στο Χ.Α., η άρση των αντικινήτρων για αύξηση των συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, η συμφωνία με το κυπριακό χρηματιστήριο και οι νέες πιθανές διεθνείς συμφωνίες είναι μερικά από τα στοιχεία της έδιναν αναπτυξιακό αέρα.

Αναμφισβήτητα, η ΕΧΑΕ θα μπορούσε να τραβήξει μια αυτόνομη πορεία, επιδιώκοντας να αυξήσει το μέγεθός της για να γίνει υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη.

Θα μπορούσε, επίσης, να επιδιώξει μια συγχώνευση με ένα άλλο χρηματιστήριο, όπως το αυστριακό, με στόχο την κυριαρχία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τέλος, θα μπορούσε να προσαρτιστεί στο άρμα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ή συνασπισμού χρηματιστηρίων.

Η επιλογή δεν είναι εύκολη καθώς όλες οι εναλλακτικές λύσεις έχουν συν και πλην καθώς πολλά εξαρτώνται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις επενδυτικές τάσεις και τις κεφαλαιακές ροές.

Η τελευταία λέξη ανήκει στους βασικούς μετόχους της ΕΧΑΕ, δηλαδή στις τράπεζες, που δεν φαίνεται να έχουν κατασταλάξει σε μια κοινή γραμμή. Γι’ αυτό και όλα τα ενδεχόμενα για κάποιο ντιλ είναι ανοιχτά καθότι... γαμπροί υπάρχουν.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v