Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζωντανεύει η Σοφοκλέους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεδρίαση με τους αγοραστές να δίνουν το παρόν σε αρκετούς τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων και το Γενικό Δείκτη να επιτυγχάνει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείσιμο υψηλότερα των 4.000 μονάδων. Διακρίθηκαν οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς, Κύπρου, Εγνατία και Marfin. Εντονη κινητικότητα στην περιφέρεια. Οι πρωταγωνιστές. Τι λένε οι επαγγελματίες. Κρίσιμος παράγοντας οι διεθνείς αγορές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η σημερινή συνεδρίαση αν μη τι άλλο είχε ενδιαφέρον, καθώς και αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκαν και διευρυμένη κινητικότητα υπήρξε και επιχειρηματικές ειδήσεις κατεγράφησαν και οι φήμες σταδιακά επανέρχονται.

Παράλληλα, η συναλλακτική δραστηριότητα κρίνεται τουλάχιστον ικανοποιητική, ενώ για δεύτερη συνεδρίαση ο Δείκτης πέτυχε κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων παρά το ότι δεν υπήρξαν βοήθειες από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Από την πλευρά της υψηλής κεφαλαιοποίησης η θετική έκπληξη ήρθε σήμερα από την Alpha Bank που έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Σημαντική η βοήθεια και από τον τίτλο της ΔΕΗ προκείμενου ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με θετικό πρόσημο. Αξιοσημείωτα κέρδη για τα ΚΑΕ, θετική μεταβολή για Αγροτική, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς (με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές), Γερμανό, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Αυτίθετα, σημαντικές απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για την Cosmote παρά την ευνοϊκή έκθεση της Deutsche Bank και απλά αρνητικό πρόσημο για Εθνική, Coca Cola, Τιτάνα και Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το σύνηθες είδε το υψηλό ημέρας των 4.013,01 μονάδων σχετικά νωρίς, σταδιακά υποχώρησε μέχρι τις 3.986,33 για να ακολουθήσει πλαγιοανοδική κίνηση και κλείσιμο στις 4.008,19 μονάδες με κέρδη 0,15% ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 374 εκατ. από τα οποία τα 57,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι. Όμως αν ο FTSE κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.204 μονάδων αποκτά δυναμική για μίνιμουμ κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 2.244 μονάδες.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι έστω κι αν στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους είναι περισσότερο αγορά επιμέρους τίτλων και εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις, το θετικό σενάριο καθημερινά κερδίζει μικρούς αλλά σταθερούς πόντους.

Ικανοποιητική τηρουμένων των αναλογιών η τελική εικόνα με 146 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7- 20%.

Όσον αφορά στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, που δεν ήταν λίγοι, ξεχώρισαν οι Vivere (μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Καζίνο της Ξάνθης), Ξυλεμπορία (εμφανείς οι διαθέσεις να αποκοπεί ψηλότερα το δικαίωμα στη διανομή δωρεάν μετοχών και split), για ακόμα μία συνεδρίαση τουλάχιστον εντυπωσιακή η Unibrain εν μέσω εξαιρετικά ενδιαφερουσών φημών, κινητικότητα και σημαντικά κέρδη στους Μύλους Κεπενού.

Σε παράλληλη ανοδική κίνηση Axon - Euromedica, ακόμα ψηλότερα τα Σωληνουργεία Κορίνθου, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον προ του επικείμενου roadshow για Σελόντα και βέβαια άκρως ενδιαφέρουσας συνεδρίαση για τον τίτλο της ΕΧΑΕ εν μέσω φημών για επικείμενες εξελίξεις στη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης.

Τέλος, όσον αφορά στο τραπεζικό ταμπλό, μία ακόμα θετική συνεδρίαση με ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ενώ δεν ”κουράζονται” να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά Marfin Group και Εγνατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v