Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία και οι αντιδράσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, οι εξελίξεις στον διαγωνισμό για την Armentel, η διαδικασία για την παράδοση της διαχείρισης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία και οι αντιδράσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, οι εξελίξεις στον διαγωνισμό για την Armentel, η διαδικασία για την παράδοση της διαχείρισης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Οικονομία: Σήμα κινδύνου για το Ασφαλιστικό έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Χαρακτήρισε άδικο και άνισο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κάλεσε για άμεση μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι δυο εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για την αγορά ακινήτων δήλωσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ανακοπής της ανόδου των τιμών των κατοικιών.

Εν τω μεταξύ, προσεκτικές αποστάσεις από την αναθεώρηση του ΑΕΠ κράτησε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας πάντως ότι οι αναθεωρήσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά ώστε να μην δημιουργούνται σχόλια διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, προβλέπει για πρώτη φορά έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2007 και μάλιστα χωρίς προσωρινά μέτρα. Από την άλλη όμως, διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν αποτελεί νομική υποχρέωση για τα κράτη μέλη.

ΟΤΕ: Την εταιρεία Etisalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσίασαν, χθες, δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων ως νικήτρια του διαγωνισμού για την πώληση του 90% της Armentel, πληροφορία που ο ΟΤΕ δεν επιβεβαιώνει και που διέψευσε η Etisalat.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Ανατρέπεται, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο για υπογραφή συμφωνίας με την κινεζική Cosco για τη διαχείριση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, σύμφωνα με την Ημερησία. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες Maersk και MSC εξέφρασαν εγγράφως το ενδιαφέρον τους μπαίνοντας έτσι ”σφήνα” στη διαδικασία. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.

Τράπεζα Κύπρου: Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες ενίσχυσης της Τράπεζας Κύπρου στην αγορά της Ρουμανίας και της Ρωσίας. Με αιχμή τις εργασίες της λιανικής τραπεζικής, αναφέρει η Ημερησία, η τράπεζα σκοπεύει να λειτουργήσει στα επόμενα 2-3 χρόνια πέντε υποκαταστήματα στη Ρουμανία και στη συνέχεια να επεκτείνει το δίκτυό της με άλλα πέντε, στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Το νέο business plan της Τρ. Κύπρου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου 2007.

Εν τω μεταξύ, την ολοκλήρωση των διοικητικών ανακατατάξεων στην Τράπεζα Κύπρου αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να επιχειρήσει μια νέα προσέγγιση. Στην περίπτωση που η συνεργασία των δυο ομίλων δεν προχωρήσει, η Τρ. Πειραιώς θα προχωρήσει στη ρευστοποίηση του πακέτου μετοχών που κατέχει στην Τρ. Κύπρου.

Notos Com: Υποχρεωτική δημόσια προσφορά για το 100% των τίτλων της Notos Com κατέθεσαν οι βασικοί μέτοχοί της, στα 3,54 ευρώ ανά μετοχή, μέσω της Τραμουντάνα Συμμετοχών. Οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 48,66% της εταιρείας και προτίθενται να προχωρήσουν σε διαγραφή της Notos Com από το Χρηματιστήριο.

Cardico: Πιθανή επέκταση στη ρωσική αγορά, διαμέσου Ουκρανίας ή Πολωνίας, εξετάζει η εταιρεία εμπορίας και τυποποίησης ξηρών καρπών, Καρδασιλάρης, η οποία αρχές της νέας χρονιάς ξεκινά συνεργασία με του λιανεμπορικό δίκτυο Netto στη Γαλλία.

ΕΥΔΑΠ: Σύμβαση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυττάλειας στη Γερμανία υπέγραψε προ δεκαημέρου η ΕΥΔΑΠ. Η σύμβαση αφορά τη μεταφορά και διάθεση σε ειδικά εργοστάσια στη Γερμανία 52,5 χιλιάδων τόνων λυματολάσπης σε διάστημα δυο μηνών, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του υπουργού Εργασίας, για να αποτραπεί το ξεπούλημα των εγκαταστάσεων των Σωληνουργείων Κορίνθου σε ρωσική εταιρεία, ζητούν οι 105 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την εταιρεία, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v