Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ”βαριά” αφορμή η πρόκληση της νέας ανόδου

Υπό προϋποθέσεις τουλάχιστον ουδέτερου διεθνούς κλίματος, η Σοφοκλέους έχει τη δυνατότητα να κινηθεί υψηλότερα των 4.030 μονάδων, αρκεί να υπάρξουν έστω και μεμονωμένες ”βοήθειες” από δεικτοβαρείς τίτλους. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να υπεραποδώσουν, καθώς σταδιακά επιστρέφουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η χθεσινή συνεδρίαση άφησε παρακαταθήκες συγκρατημένης αισιοδοξίας, προκειμένου η Σοφοκλέους να κινηθεί υψηλότερα και να μετατρέψει το ψυχολογικό όριο των 4.000 και την αντίσταση των 4.030 μονάδων σε στηρίξεις, όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν έστω και μεμονωμένες ”βοήθειες” από δεικτοβαρείς τίτλους.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως υποστηρίζουν ότι για να συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή αύξηση των συναλλαγών, ή τουλάχιστον διατήρησή τους σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, και ταυτόχρονα να αρχίσει σταδιακά να αποβάλλει την αδύναμη εικόνα της η υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως ο τραπεζικός κλάδος.

Στην τρέχουσα φάση το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα κρίνεται από ουδέτερο έως ελαφρώς θετικό (οριακά κέρδη χθες το βράδυ για τη Wall Street, μικτό το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων), ενώ στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά, κλίμα και διαθέσεις θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου (χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα η Alcoa, αύριο η PepsiCo, την Παρασκευή η General Electric).

Τεχνικά, ζητούμενο για τον FTSE, ο οποίος ουσιαστικά διαμορφώνει και την τάση, είναι να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερο από τη ζώνη 2.187-2.191 μονάδων, στην οποία προσέκρουσε χθες και υποχώρησε σχετικά. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ελπίζει σε μίνιμουμ κίνηση προς τις 2.210 και 2.245 μονάδες. Αντίθετα, και σε περίπτωση κατά την οποία στην υψηλή κεφαλαιοποίηση επιστρέψει η ”καχεξία”, οι στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.168 και 2.157 μονάδες.

Τέλος, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ακόμη και σε απλά ουδέτερο κλίμα μεσαία και πολύ περισσότερο μικρή κεφαλαιοποίηση θα επιστρέφουν σταδιακά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς αργά αλλά σταθερά και ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις, επανέρχονται οι φήμες για επικείμενες επιχειρηματικές κινήσεις, ενώ υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείεται στη σημερινή συνεδρίαση να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο κλάδος της ακτοπλοΐας, αν τελικά οι Μινωικές Γραμμές αποφασίσουν για τη διάθεση του 33,3% της HSW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v