Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα δει η Εθνική τα 35,2 ευρώ;

Μετά την ενεργοποίηση εντολών αγοράς από πανίσχυρους ξένους επενδυτικούς οίκους στη μετοχή της Εθνικής, η αγορά προσβλέπει σε άμεση διάσπαση των 34,82 ευρώ και γιατί όχι σε άμεση προσέγγιση, ακόμη και σήμερα, της επόμενης αντίστασης των 35,2 ευρώ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσέγγισης της επόμενης περιοχής αντίστασης των 4.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αρκεί να δοθούν σήμερα, κυρίως όμως τη Δευτέρα, επαρκείς ενδείξεις για την περαιτέρω διαμόρφωση της τάσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αναρρίχηση από κορυφή σε κορυφή, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρασύρει εκ των πραγμάτων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Σοφοκλέους.

Ήταν θέμα συγκυρίας το πότε θα ενεργοποιούνταν τα προγράμματα αγορών ξένων και εν πάση περιπτώσει επενδυτών που κινούνται εκτός Ελλάδος, και στην αγορά της Σοφοκλέους.

Ήταν όμως προφανές πως μόλις θα εκδηλωνόταν αυτή η τάση, οι αγορές θα κατευθύνονταν καταρχήν στην πρώτη σε στάθμιση μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η Εθνική εκ θέσεως και εξ ισχύος ήταν η πρώτη στην οποία δόθηκαν συντονισμένες εντολές αγορών, αφού όμως πρωτύτερα είχε ”σκουπιστεί” η όποια προσφορά έβγαινε μέχρι τα χαμηλά των 33,3 ευρώ.

Αναφερόμαστε στην προχθεσινή συνεδρίαση, γιατί χθες στην Εθνική οι ισχυροί ”παίκτες” έκαναν… πάρτι. Πρακτικά εάν οι αγοραστές, καθότι ξεκίνησαν δυναμικά ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δώσουν εντολές στη μετοχή της Εθνικής σε επίπεδο υψηλότερο των 34,82 ευρώ, οδηγούν τη μετοχή προς την επόμενη αντίσταση των 35,2 ευρώ.

Ενδεχόμενη διάσπαση της δεύτερης τιμής αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά, ενεργοποιεί αυτομάτως ακόμη ισχυρότερα προγράμματα αγορών που λογικά θα πρέπει να διαχυθούν σε μετοχές των Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank και δευτερευόντως σε Πειραιώς και δεικτοβαρείς τίτλους του 20άρη.

Φύσει συγκρατημένα αισιόδοξοι, θα θέλαμε να δούμε και τη σημερινή συνεδρίαση, περισσότερο όμως αυτή της Δευτέρας, προτού βεβαιωθούμε για το περιθώριο αντίδρασης της αγοράς προς την ευρύτερη περιοχή των 4.150 μονάδων.

Στην περίπτωση όμως που εντολές αγοράς, συναλλαγές, εισροή ρευστότητας, δημιουργήσουν μια αυτοτροφοδοτούμενη τάση, η αντίσταση των 4.150 μονάδων μπορεί να αποδειχθεί ευκολότερα προσεγγίσιμος στόχος απ΄ ό,τι φαινόταν μέχρι προχθές.

Θα επιμείνουμε όμως πως χρειαζόμαστε περισσότερες ενδείξεις από τη σημερινή, κυρίως όμως από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση θα θεωρούσαμε έκπληξη να μη συνεχιστούν οι εντολές αγορών κυρίως στη μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως του ΟΤΕ (ορατή πλέον η άμεση διάσπαση των 20 ευρώ), της Alpha Bank αλλά και των Eurobank, Πειραιώς - Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v