Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική... στήριξη στο Γενικό Δείκτη

Η εβδομαδιαία μεταβολή, καθότι στηρίζεται μετά από πολλές εβδομάδες στις τράπεζες, προσφέρει αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια. Πολλά θα εξαρτηθούν από την τροχιά του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κέρδη περίπου 100 μονάδων μέσα σε μια εβδομάδα δεν είναι και λίγα. Θα λέγαμε πως η εβδομαδιαία μεταβολή, καθότι στηρίζεται μετά από πολλές εβδομάδες στις τράπεζες, προσφέρει αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Από πλευράς συναλλαγών, θα παρατηρούσαμε ότι αυτές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 370 εκατ. ευρώ. Αφορούν συναλλαγές σε ανοδική αγορά και μάλιστα σε κορύφωση της τάσης μέχρι την περιοχή των 4.100 μονάδων.

Τα συστατικά στοιχεία αυτής της αντίδρασης είναι επίσης ενθαρρυντικά, καθώς στην Εθνική, από τα 34 ευρώ της 6/10 διαμορφώθηκε μέγιστη τιμή στα 35,24 ευρώ για να κλείσει τελικά εχθές στα 35,02 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές επίσης στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Η τάση δεν αφορά μόνο την Εθνική, καθώς η Eurobank αντέδρασε από τα χαμηλά των 25 ευρώ (6/10), ο ΟΤΕ από τα 19,40 ευρώ (6/10) ενώ ακολούθησαν Alpha Bank, Πειραιώς, Κύπρου αλλά και η δεύτερη ταχύτητα του FT 20.

To γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκαν αυξημένες συναλλαγές τόσο στη μετοχή του Τιτάνα όσο και στη μετοχή της Motor Oil και μάλιστα σε υψηλές τιμές, αποτελεί επίσης ενθαρρυντική ένδειξη.

Πρακτικά, δείχνει πως αρκετοί ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι σπεύδουν να τοποθετηθούν προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της παρουσίασης των δυο ελληνικών blue chips από μεθαύριο Δευτέρα στο Λονδίνο, σε εκδήλωση της Citigroup.

Παρά την υστέρηση που παρατηρείται τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις για τον Mid 40, είναι εμφανής η υπεραπόδωση του συγκεκριμένου δείκτη έναντι του FTSE 20 και της αγοράς από την αρχή Σεπτεμβρίου μέχρι εχθές. Έχουμε δηλαδή μια σταθερή άνοδο -σε επίπεδο μηνός- για τον Mid 40 και μια καθυστερημένη -σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια- αφύπνιση του 20άρη, κυρίως όμως των τραπεζών.

Αυτό και μόνο, με βάση την χρηματιστηριακή προσέγγιση, αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη πως δεν βρισκόμαστε στο τέλος μιας ανοδικής περιόδου, αλλά σε πρωθύστερη φάση.

Το αν η αγορά οδηγηθεί υψηλότερα των 4.100 μονάδων, ή όχι, από τη Δευτέρα, εξαρτάται από αρκετούς επιμέρους παράγοντες. Κυρίως όμως από το κλίμα που θα επικρατεί στις ξένες αγορές.

Κατά συνέπεια, εάν συντηρηθεί η εισροή κεφαλαίων με τοποθέτησή τους πέραν των 3-5 μετοχών του FTSE 20, και σε μια δεύτερη ομάδα τίτλων, η προσέγγιση των 4.150 μονάδων είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο στη συνεδρίαση της Δευτέρας να διερευνηθεί η…διάθεση όσων έχουν τοποθετηθεί από τα 33,3 ευρώ της Εθνικής και υψηλότερα, σε ποιο βαθμό θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους.

Εάν αυτό στις 16/10 δεν ξεπεράσει σε αναλογία το 4 προς 1 (πωλητές-αγοραστές), τότε για τη μετοχή της Εθνικής μπορεί να διαμορφωθεί βάση στήριξης και αναφοράς από τα 34,5 ευρώ και πάνω.

Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί με δημιουργία βάσης-σημείου αναφοράς πέριξ των 2.225 μονάδων για τον FTSE 20 και πέριξ των 4,050 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

-----------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Το πάρτι έχει ακόμα δρόμο, καθώς η αγορά δεν παρουσιάζει συμμετρικές αποδόσεις ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποκτήσει και το απαραίτητο υλικό από πλευράς ειδήσεων.

Το business plan της Εθνικής, η προεπισκόπηση αποτελεσμάτων τριμήνου, οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, η φημολογία εξαγορών και ”η εποχική φροντίδα” των θυγατρικών αποτιμήσεων ενδεχομένως να δώσουν τον τόνο την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας το ενδιαφέρον ζεστό σε συγκεκριμένα κομμάτια της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με την αντίσταση των 4.200 μονάδων, μια προφανή αντίσταση που ορίζεται από την πλαγιοανοδική κλίση του καναλιού τάσης που ξεκινά από τον φετινό Ιούνιο.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.080,89 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,42%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 3,32%, ο Mid 40 κατέγραψε κέρδη 1,92% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 1,84%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (4,37%), ο κλάδος των Κατασκευών και Υλικών (4,52%), ο κλάδος Πετρελαίου και Αερίου (3,81%) και ο κλάδος των Ασφαλειών (2,97%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Χημικών (-0,23%) και ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών (-0,03%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Vivere (66,25%), Ξυλεμπορία (ΠΑ 32,08%), Nexans Ελλάς (26,69%), Βαράγκης (25,00%), Unibrain (24,84%), Rainbow (23,74%), Μύλοι Κεπενού (18,80%), Βιοτέρ (18,09%), Μπενρουμπή (17,76%) και CPI (17,24%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Τασόγλου (-22,58%), Κέκροψ (-19,63%), Δρομέας (-11,52%), Κλωστήρια Ναούσης (-8,70%), Δομική Κρήτης (-8,39%), Byte (-7,85%), Εκδόσεις Λιβάνη (-7,76%), Creta Farm (-6,36%), Εργάς (-6,25%) και Ridenco (-4,88%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v