Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η απόκτηση της Alpha Ασφαλιστικής από την ΑΧΑ, η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Eurobank για την Bank of Alexandria, οι παρουσιάσεις J&P Άβαξ και Νηρέα στο Λονδίνο, τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η απόκτηση της Alpha Ασφαλιστικής από την ΑΧΑ, η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Eurobank για την Bank of Alexandria, οι παρουσιάσεις J&P Άβαξ και Νηρέα στο Λονδίνο, τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Alpha Ασφαλιστική: Η Alpha Ασφαλιστική πέρασε στη γαλλική ΑΧΑ, έναντι τιμήματος 255 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει μετονομασία της Alpha Ασφαλιστικής σε ΑΧΑ, ενώ το υψηλότατο τίμημα συνοδεύεται από τον όρο της αποκλειστικής μακροπρόθεσμης συνεργασίας του γαλλικού ομίλου με την Alpha Bank. Πηγές προσδιορίζουν το εύρος της συμφωνίας στα 30 χρόνια και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αφορά στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών για τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων της ΑΧΑ μέσω του δικτύου των 380 καταστημάτων της τράπεζας.

Eurobank: Η EFG Eurobank αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην τελευταία φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Bank of Alexandria και να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, η απόσυρση του ενδιαφέροντος οφείλεται στο υψηλό τίμημα που διαμορφώνουν ήδη με τις προσφορές τους οι υπόλοιποι διεκδικητές.

ΕΥΑΘ: Στρατηγικού χαρακτήρα πρωτοβουλία αναλαμβάνει η διοίκηση της ΕΥΑΘ, η οποία επεξεργάζεται και δρομολογεί σχέδιο διείσδυσης στις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, η διοίκηση της εταιρίας έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Νηρεύς: Στα 163 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο κύκλος εργασιών της Νηρέας, αυξημένος κατά 23% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με κέρδη προ φόρων 11,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρίας για το 2006. Τα EBITDA εκτιμώνται σε 25 εκατ. ευρώ, έναντι 19,7 εκατ. ευρώ το 2005. Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2007 θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή νέας χερσαίας μονάδας προπάχυνσης γόνου 10 γρ., στην υλοποίηση επενδύσεων στις μονάδες της και στην επέκτασή της στο εξωτερικό. Σχέδια ανάπτυξης έχει η εταιρία και για την αγορά της Τουρκίας όπου εξετάζεται εμπορική δραστηριότητα για όλα τα προϊόντα του ομίλου.

Γερμανός: Στη δημιουργία holding με την επωνυμία Olympia προχωράει ο κ. Π. Γερμανός η οποία θα αποτελέσει ”ομπρέλα” που θα στεγάσει τις δραστηριότητες και τις συμμετοχές του όπως διαμορφώθηκαν μετά την πώληση της Γερμανός στην Cosmote. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάρθρωση του νέου ομίλου.

Σελόντα: Την αύξηση του μεριδίου της στην ελληνική αγορά από 20% σε 30% στοχεύει η Σελόντα, όπως γράφει η ”Ημερησία”, με την υλοποίηση εξαγορών μικρότερων εταιριών του κλάδου, με κριτήριο τη μεγάλη παραγωγική τους δυναμικότητα σε συνδυασμό με την υγιή οικονομική διάρθρωση. Η εταιρία σχεδιάζει την ανάπτυξη του εμπορικού της δικτύου στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως Ρουμανία, Ουγγαρία, Ρωσία και Γερμανία.

ΔΕΠΑ: Από την 1η Ιανουαρίου 2007 η ΔΕΠΑ αλλάζει μορφή, καθώς διαχωρίζεται σε 3 εταιρίες: Στη μητρική ”ΔΕΠΑ Εμπορίας”, στην κατά 100% θυγατρική Διαχείριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) (στην οποία περιέρχεται η κυριότητα και η εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου) και στην επίσης θυγατρική Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ).

Μετρό: Στην τελική ευθεία από χθες ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νέων σταθμών του Μετρό σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή, με την κατάθεση των τελικών προσφορών των διεκδικητών του έργου. Προσφορές κατέθεσαν τρεις κοινοπραξίες, οι Άκτωρ, Τέρνα-Alpine Mayered BAU GmbH-Παντεχνική-Powell E.S. Inc και ΑΕΓΕΚ-Impregilo SpA-Alstom Transport S.A. Ο διαγωνισμός αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2006 και οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2007.

J&P Άβαξ: Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, ισχύος 300 MW, θα γίνει στη Γυάρο. Το 45% της εταιρίας που θα το κατασκευάσει ελέγχει η J&P Άβαξ, όπως αποκάλυψε η διοίκηση της εταιρίας κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Λονδίνο. Σε αυτή συμμετέχει και ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ενώ η J&P Άβαξ πρόκειται να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ. Κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε ότι οι δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων θα συνεισφέρουν στον όμιλο την προσεχή πενταετία περί τα 90 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι η J&P Άβαξ διεκδικεί το τεχνολογικό πάρκο ”Ακρόπολις” σε κοινοπραξία με βρετανικό όμιλο.

Πλαστικά Κρήτης: Στον τομέα των φωτοβολταϊκών επεκτείνει τις δραστηριότητές της η Πλαστικά Κρήτης, η οποία σύντομα αναμένεται να καταθέσει σχετική αίτηση αδειοδότησης για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικού κόστους 11 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας προσανατολίζεται και στην εκμετάλλευση έκτασης 1.200 στρεμμάτων στο νομό Λασιθίου για τη δημιουργία ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Σοφοκλέους: Οι τρεις μετοχές συμφερόντων του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη, Ατέρμων, Γενέρ και Εμπορικός Δεσμός, εισήλθαν από χθες στην κατηγορία επιτήρησης, εξαιτίας οικονομικών ελλείψεων που παρατηρήθηκαν από τις εποπτικές αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχου των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v