Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναλυτές για τη συμφωνία Alpha - AXA

Αρκετά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει η Alpha Bank από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στον γαλλικό όμιλο ΑΧΑ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η συνεργασία με έναν ηγετικό όμιλο στον τομέα των ασφαλειών είναι στρατηγικά ”λογική”.

Οι αναλυτές για τη συμφωνία Alpha - AXA
Αρκετά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει η Alpha Bank από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στον γαλλικό όμιλο ΑΧΑ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η συνεργασία με έναν ηγετικό όμιλο στον τομέα των ασφαλειών είναι στρατηγικά λογική.

Σύμφωνα με την HSBC, η Alpha Bank θα καταγράψει έκτακτο κέρδος ύψους 150 εκατ. ευρώ στις λογιστικές καταστάσεις του α’ τριμήνου του 2007.

Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει διανομή μερίσματος από το έκτακτο αυτό κέρδος, η HSBC υπολογίζει ότι το Tier 1 ratio της Alpha Bank θα ενισχυθεί κατά 60 bps (από το 9,6% στο 10,2%). Η Alpha Bank θα ”χάσει” γύρω στα 10-11 εκατ. ευρώ ετησίως (δηλαδή την ετήσια συνεισφορά της Alpha Ασφαλιστικής στα αποτελέσματα του ομίλου), ωστόσο θα αυξηθούν τα έσοδά της από τις προμήθειες, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Σύμφωνα με την HSBC, οι επιπτώσεις στα καθαρά κέρδη του ομίλου είναι δύσκολο να υπολογιστούν, ωστόσο στη χειρότερη περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι ασήμαντες. Σε γενικές γραμμές, η HSBC εκτιμά ότι η συμφωνία θα ωφελήσει την Alpha Bank, καθώς, πέραν της καλής τιμής που επιτεύχθηκε, η συνεργασία με την ΑΧΑ είναι στρατηγικά λογική.

Η Piraeus Securities εκτιμά ότι η συμφωνία αυξάνει την αξία της Alpha Bank, καθώς απελευθερώνει κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον δανεισμό και την επέκταση της τράπεζας στην περιοχή. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η συνεργασία με έναν ηγετικό όμιλο στον τομέα των ασφαλειών θα ενισχύσει τα έσοδα από προμήθειες της Alpha Bank. Όπως εκτιμά η Piraeus, το deal προσθέτει 0,50 ευρώ στην τιμή της μετοχής της Alpha.

Η Eurobank Securities κρίνει θετική τη συμφωνία για την Alpha Bank, που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιό της σε δραστηριότητες που θα ενισχύουν περισσότερο το ROE της, ενδεχομένως στην επέκταση του δικτύου της στη ΝΑ. Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v