Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Έκαστος στο είδος του

H είσοδος του γαλλικού ομίλου ΑΧΑ στην ελληνική αγορά με την εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον κλάδο των ασφαλειών που θα έχει κερδισμένους αλλά και θύματα.

Ασφάλειες: Έκαστος στο είδος του
Η συγχώνευση της Citicorp με τoν ασφαλιστικό όμιλο Travelers’ τον Οκτώβριο του 1998 χαιρετίστηκε από πολλούς ως ένα πρωτοποριακό ντιλ που σηματοδοτούσε την ενοποίηση του τραπεζικού και του ασφαλιστικού κλάδου.

Ο γάμος δεν κράτησε παρά μόνο μερικά χρόνια. Το 2002, η Citigroup, όπως πλέον ονομαζόταν, πούλησε κομμάτι κομμάτι τον κλάδο των γενικών ασφαλειών της Travelers’. Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Την επόμενη χρονιά πούλησε τον κλάδο ζωής της Travelers’ στη Metlife, τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία ζωής στις ΗΠΑ, αντί τιμήματος 11,5 δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές.

Οι ασφαλιστές κι όλοι εκείνοι που είχαν επικρίνει το επιχειρηματικό μοντέλο που πρέσβευε η συγχώνευση της Citicorp με την Travelers’ το 1998 δικαιώθηκαν με καθυστέρηση λίγων χρόνων.

Η απόφαση της Alpha Bank να πουλήσει τη θυγατρική της Alpha Aσφαλιστική στον όμιλο ΑΧΑ υπακούει στην ίδια λογική.

Οι τράπεζες μπορεί να αναλάβουν επιτυχώς τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, όμως οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι καλύτερες στην παραγωγή και ανάληψη του ασφαλιστικού κινδύνου.

Φυσικά, το τίμημα των 255 εκατ. ευρώ είναι αρκετά ικανοποιητικό για την Alpha Bank, αντικατοπτρίζοντας τόσο την αξία της Alpha Aσφαλιστικής όσο και την αξία της αποκλειστικής συμφωνίας στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών για τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων της ΑΧΑ μέσω του δικτύου της τράπεζας.

Επιπλέον, αποφέρει άμεσα κέρδη και ενισχύει τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Τier Ι) της Alpha Bank.

Η συμφωνία όμως σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του ομίλου της ΑΧΑ στην ελληνική ασφαλιστική αγορά λίγα μόλις χρόνια μετά την έξοδό του (πώληση Ν. Κολόνια) με την εξαγορά μιας εταιρίας με μερίδιο αγοράς 4% περίπου.

Προφανώς, ένας τόσο μεγάλος όμιλος δεν θα έκανε κάτι τέτοιο αν δεν διέβλεπε αφενός σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια και αφετέρου ευοίωνες προοπτικές για την απόκτηση αρκετά μεγαλύτερου μεριδίου από το 5% που μερικοί θεωρούν ελάχιστο για έναν τόσο μεγάλο όμιλο.

Όμως, η είσοδος της ΑΧΑ σε συνδυασμό με την παρουσία των Alico, Eureko (Ιντεραμέρικαν) και ING, οι οποίες εκτιμάται ότι ελέγχουν συνολικά το 20% με 30% της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, και η παρουσία του ομίλου της Credit Agricole που είναι πολύ δυνατή στις τραπεζοασφάλειες, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε όξυνση του ανταγωνισμού τα επόμενα χρόνια.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, η εφαρμογή πιο αυστηρών κανόνων φερεγγυότητας και η υιοθέτηση αυστηρότερων Διεθνών Χρηματοοικονομικών Προτύπων (IFRS) από όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορεί παρά να έχει μια κατάληξη τα επόμενα 2 με 5 χρόνια.

Μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο προς όφελος των καλών εταιριών και ταυτόχρονο εκτοπισμό των κακών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v