Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αντοχή ο ανοδικός κύκλος

Διόρθωσε χθες λίγο η αγορά, περισσότερο στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, και αναθάρρησαν οι ”πωλητές”. Και λίγο χαμηλότερα να διορθώσουν σήμερα βασικοί δείκτες και μετοχές, ο ανοδικός κύκλος που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου του ’03, δείχνει να έχει πολύ δρόμο ακόμη. Επίμονοι χθες οι αγοραστές σε συγκεκριμένους τίτλους του FTSE 20, βρίσκοντας μάλιστα την ευκαιρία να ενισχύσουν σε φθηνότερες τιμές τις θέσεις τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χρειαζούμενη και λίγο πολύ αναμενόμενη από τους ενεργούς ”παίκτες” της αγοράς θεωρήθηκε η χθεσινή διόρθωση. Ο καθαρός τζίρος, μικρότερος σε πτωτική συνεδρίαση, από τον αντίστοιχο των προηγούμενων ανοδικών, αποτελεί το ισχυρότερο επιχείρημα όσων επιμένουν πως η αγορά έχει δρόμο.

Αυτό δείχνει και το πιθανότερο, καθώς οι ξένοι επενδυτικοί κύκλοι που έχουν το ”πάνω χέρι” και στη Σοφοκλέους, ελέγχουν τη διακύμανση βασικών δεικτών-μετοχών σε μια περίοδο που διεθνώς εμφανίζονται αγοραστές και υπέρμαχοι των τοποθετήσεων σε μετοχές.

Εκτιμούμε πως είτε σήμερα, είτε αύριο, οι επίμονοι αγοραστές, οι οποίοι για παράδειγμα χθες απορροφούσαν την προσφορά σε Alpha Bank, Εθνική και ενίσχυαν τη θέση τους σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου, Πειραιώς, θα συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο μεσαίο χώρο, ειδικότερα όμως σε ένα ευρύτερο κομμάτι της χαμηλότερης κατηγορίας, επιχειρήθηκε και η απαραίτητη ”εξαέρωση”. Η ένταξη των μετοχών Ατέρμων-Γενέρ-Εμπορικός Δεσμός σε καθεστώς επιτήρησης ήταν μια ικανή αφορμή για να κατοχυρωθούν θέσεις.

Κατά την εκτίμησή μας η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον, πέραν των συνηθισμένων μας... εμμονών, λόγω του κρίσιμου Δ.Σ της ΔΕΗ Συμμετοχών, της τιμής-στόχου των 18,3 ευρώ που δίνει για το Τ.Τ. η Marfin, αλλά και των αντιδράσεων που προκαλεί στην ασφαλιστική αγορά η είσοδος της γαλλικής ΑΧΑ.

Οι γνωστές μας... εμμονές παραμένουν τα πιθανά ενδεχόμενα που δημιουργούνται από την ενισχυμένη αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου (των ευκαιριών που προσφέρει η ενιαία πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ), την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει πενταετές ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ και την συνεχιζόμενη ”μόχλευση” σε επιμέρους κλάδους και τομείς.

Δεν είναι τυχαίο, λόγου χάρη, ούτε το νέο υψηλό του Φουρλή, ούτε η ένταξη του Νηρέα στη Μεγάλη Κατηγορία, ούτε η αποτίμηση του Κλουκίνα-Λάππα στα 81 εκατ. ευρώ, οι αγορές στα Σελόντα, το νέο ιστορικό υψηλό στα 4,90 ευρώ του Υγεία (σε έναν κλάδο που κυριολεκτικά… βράζει), τα υψηλά πενταετίας της Αττικα Group, το νέο υψηλό της Frigoglass, η κινητικότητα στον χώρο των μεσαίων δυνάμεων του εμπορίου (ΕΛΒΕ, Ridenco, Μινέρβα, Κλουκίνας-Λάππας), την ανάκαμψη του Χατζηιωάννου, τους αγοραστές στη Βιοτέρ, την αφύπνιση του Μπενρουμπή, τη φιλόδοξη ΕΥΑΘ και αρκετών ακόμα περιπτώσεων.

Σημείωση: Απευθύνουμε ένα ζεστό ευχαριστώ στον Γ. Κατικά που καθημερινά και αυτός δίνει τη μάχη του από το ίδιο... μετερίζι για την αγορά μας. Εύστοχη και κατά κανόνα έγκυρη η στήλη του In & Out στο ”Επιμένον– σομόν” Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v