Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παζλ των αγορών

Οι αγορές των μετοχών και των ομολόγων στέλνουν αντιφατικά μηνύματα για το μέλλον, αλλά δεν είναι οι μόνες. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει η αγορά των εμπορευμάτων, όπου το πετρέλαιο έχει κάνει βουτιά αλλά το νικέλιο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως, όλες οι αγορές δεν μπορούν να έχουν δίκιο.

Το παζλ των αγορών
Οι μετοχές ανέβαιναν και τα ομόλογα έπεφταν την περασμένη άνοιξη, στέλνοντας το ίδιο περίπου μήνυμα, δηλαδή συνέχιση των υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Μόνο που για μεν τις χρηματιστηριακές αγορές, αυτό μεταφραζόταν σε μεγαλύτερα κέρδη ανά μετοχή, για δε τα ομόλογα σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Τελικά, ο φόβος του πληθωρισμού και των συνακόλουθων αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τη Fed, κυρίως, και την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δευτερευόντως αποδείχθηκε ισχυρότερος, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες να αποκατασταθούν μέσω της μεγάλης χρηματιστηριακής διόρθωσης το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.

Μετά τον φόβο του πληθωρισμού έκανε την εμφάνισή του ο φόβος της σοβαρής επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, αλλά αποδείχθηκε πιο βραχύβιος και πολύ λιγότερο επώδυνος.

Η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου αποδείχθηκε καταλυτικός παράγοντας στην επαναφορά του εκκρεμούς των αγορών σ’ εκείνο το σημείο όπου οι μετοχές κάνουν ράλι και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα κερδίζουν έδαφος, στέλνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ένα είδος ενάρετου οικονομικού κύκλου.

Όμως, διορατικοί οικονομολόγοι παρατηρούν ότι την ίδια στιγμή που τα χρηματιστήρια κάνουν ράλι με λοκομοτίβα σε αρκετές περιπτώσεις τις αμυντικές μετοχές, οι δείκτες που μετρούν την προθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και διολισθαίνουν.

Επιπλέον, οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν με εξαίρεση τις τελευταίες μέρες, η τιμή του πετρελαίου έχει κάνει βουτιά και κυμαίνεται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει επίσης ο χρυσός που θεωρείται από πολλούς επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή όμως, οι τιμές βασικών μετάλλων όπως του χαλκού και του αλουμινίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και του νικελίου καταγράφει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι αισιόδοξοι για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών θα επικεντρωθούν στα καλά νέα.

Στη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου που οδηγεί σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια και στο γεγονός ότι οι μετοχές παραμένουν φθηνότερες σε σχέση με τα ομόλογα.

Οι προβληματισμένοι θα αντιτείνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι με τον ΟΠΕΚ να θέλει να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, αν δεν επιβραδυνθεί αρκετά ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές των εμπορευμάτων.

Αν δεν υπάρξει αξιόλογη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τότε οι τιμές του πετρελαίου θα πάρουν την ανιούσα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον πληθωρισμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων τους που οι χρηματιστηριακές αγορές απεύχονται.

Όπως λένε οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής της Credit Suisse, οι επενδυτές ίσως έχουν ακόμη στο νου τους το ράλι των μετοχών που έζησαν στα τέλη του 2004 και του 2005.

Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες θα παρακολουθήσουν την επανάληψη του ίδιου ράλι αμέριμνες αν διαπιστώσουν ότι η πολυπόθητη οικονομική επιβράδυνση δεν έχει έλθει και η τιμή του μαύρου χρυσού ξαναπάρει την ανηφόρα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v