Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια κόπωσης

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη που ακολούθησε την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αφού έλειψαν οι βοήθειες από τις δεικτοβαρείς μετοχές (μόνο Εμπορική και Folli Follie διασώθηκαν με θετικό πρόσημο). Αν συνεχιστεί η έλλειψη ειδήσεων ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, ενώ την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Οκτωβρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτική συνεδρίαση για Δείκτη και αγορά εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος με σαφή τα ίχνη κόπωσης για τους δεικτοβαρείς τίτλους και πολύ λιγότερες τις όποιες επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό ότι καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δείκτης δεν επιχείρησε ούτε μία στιγμή να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, καθώς έλειπαν οι βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τίτλους, αφού μόνο Εμπορική και Folli Follie διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Γερμανού.

Αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες Alpha Bank, Αγροτική, Βιοχάλκο, Coca Cola, Motor Oil, OTE, Tιτάνας και Τράπεζα Κύπρου και αρνητική μεταβολή για όλες τις άλλες μετοχές του FTSE.

Τεχνικά η εικόνα επιβαρύνθηκε σχετικά, και αν συνεχιστεί η διορθωτική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η στήριξη στις 4.002 μονάδες ή σε ακρότητα και στις 3.987 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.029,22 μονάδες και έκλεισε στις 4.038,13 μονάδες με απώλειες 0,64% ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 255 εκατ. από τα οποία τα 30,1 αφορούσαν ”πακέτα”.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 159 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-13,33%. Όσον αφορά στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Δομική Κρήτης, Unibrain, ΔΙΕΚΑΤ, Imako, Χαϊδεμένος, Γαλαξίδι, Ίλυδα, Τράπεζα Αττικής, Eurobank Properties, Αστέρας και ΕΧΑΕ.

Τέλος, όσον αφορά στη συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων για τον επόμενο μήνα, ενώ τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με μικρές υποτιμήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Συμπερασματικά, αν συνεχιστεί η έλλειψη ειδήσεων ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα έστω κι αν η λήξη των ΣΜΕ Οκτωβρίου την Παρασκευή, αφήνει μικρά περιθώρια εκπλήξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v