Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η επιβολή προστίμου από την ΕΕ για την Ολυμπιακή, η μη δεσμευτική προσφορά της Etisalat για την ΤΙΜ, η αμερικανική στήριξη στην Contour Global, το ”ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων Elbisco-Ελγέκα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η επιβολή προστίμου από την ΕΕ για την Ολυμπιακή, η μη δεσμευτική προσφορά της Etisalat για την ΤΙΜ, η αμερικανική στήριξη στην Contour Global, το ”ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων Elbisco-Ελγέκα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ολυμπιακή: Υψηλό πρόστιμο πρόκειται να επιβάλει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν στην Ολυμπιακή την περίοδο 1998-2002. Το πρόστιμο ενδέχεται να φθάσει τα 50.000 ευρώ ημερησίως και, επιπλέον, εφάπαξ ποσό ύψους 5,3 εκατ. ευρώ. Η προσφυγή στο ευρωδικαστήριο αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαίκής Επιτροπής.

TIM Hellas: Μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά ποσοστού της TIM Hellas υπέβαλε η Emirates Telecommunications Corp τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας των ΗΑΕ, Mohammed al-Qamzi. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη προσφορά μετά τη διερεύνηση της αγοράς μέσω συμβούλων στους οποίους έχει ανατεθεί το σχετικό έργο, από τους μετόχους της TIM Hellas, Apax Partners και Texas Pacific Group.

Elbisco: ”Ναυάγησαν” οι συζητήσεις μεταξύ της Ελγέκα και της Elbisco, καθώς οι διοικήσεις των δυο επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ζητήματα στρατηγικής. Χθες με ανακοινώσεις τους προς το Χρηματιστήριο οι δυο εταιρείες ενημέρωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 18,5067% των μετοχών της Elbisco στην Ελγέκα, καθώς και οι επιμέρους συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο από 30/6/2006 MoU.

Άκτωρ: Σημαντικό έργο στο Κατάρ συνολικού προϋπολογισμού 199 εκατ. δολαρίων ανέλαβε η Άκτωρ, κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ. Πρόκειται για τη μελέτη-κατασκευή εγκαταστάσεων αεροπορικής στήριξης του νέου αεροδρομίου της Ντόχα, το οποία ανέλαβε η ελληνική εταιρεία σε κοινοπραξία με την τοπική εταιρεία Al Darwish Engineering, την κυπριακή Cybarco και την ιταλική Cimolai.

ΔΕΗ: Τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην Contour Global και στη συνεργασία της με τη ΔΕΗ επιβεβαίωσε χθες ο αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις, ο οποίος παρέθεσε το μεσημέρι γεύμα σε έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Contour Global και της μητρικής της Reservoir Capital, καθώς και την ηγεσία της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε σάλος όταν η ΔΕΗ επέλεξε την Contour Global ως συνεργάτη της για τη διεκδίκηση ενεργειακών έργων στα Βαλκάνια.

Σιδενόρ: Η αυξανόμενη ζήτηση των τελικών προϊόντων χάλυβα δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τη Σιδενόρ, καθώς εκτιμάται από τη διοίκηση ότι έως τα μέσα του 2007 οι πωλήσεις προϊόντων χάλυβα θα φθάσουν τους 250.000 τόνους ανά μήνα. Παράλληλα, το 2008 υπολογίζεται από τη διοίκηση ότι οι συνολικές πωλήσεις για τη Σιδενόρ θα φθάσουν τα 3 εκατ. τόνους. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ το 2008, έναντι 957 εκατ. ευρώ το 2005. η εταιρεία προχωρεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 130 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την πώληση του 66,7% της χαλυβουργικής εταιρείας του Μαυροβουνίου Zeljezara Niksic, για την οποία έχει καταθέσει προσφορά και η Σιδενόρ.

Διώρυγα της Κορίνθου: Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην πώληση της Διώρυγας της Κορίνθου εξετάζουν οι μέτοχοι της μετά την απόφαση της Sea Containers να κηρύξει πτώχευση και να ζητήσει την υπαγωγή στο άρθρο 11 περί προστασίας από τους πιστωτές.

Μεβγάλ: Σκευωρία της Μεβγάλ την οποία ”κατασκεύασε” σε βάρος των ”κουμπάρων” ώστε να μη δημιουργηθεί ρήγμα με τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες, και κυρίως με τη Δέλτα, επικαλέστηκε χθες κατά την απολογία του ο προφυλακισμένος για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, και δήλωσε αθώος. Μεταξύ άλλων, σχετικά με τη ”μίζα” των 2,4 εκατ. ευρώ, είπε πως πρόκειται για ποσό που δεν το ζήτησαν εκείνοι, αλλά τους προσφέρθηκε ως ”δώρο” από την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v