Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενος άνεμος ανόδου

Είτε τεχνικής μορφής είτε άλλων χαρακτηριστικών η ανοδική αντίδραση που ξεκινά από τη Νέα Υόρκη και φθάνει προς την Ευρώπη, προεξοφλείται πως θα επηρεάσει ανάλογα και τη Σοφοκλέους. Στην αγορά μας η επαναφορά του τραπεζικού κλάδου στο προσκήνιο φαίνεται να ξαναφέρνει το χαμόγελο και τη διάθεση. Ωστόσο, κίνδυνοι εγκλωβισμού ελλοχεύουν σε αρκετές περιπτώσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το που φεύγει ο Ιούνιος επιστρέφουν και πάλι τα χαμόγελα στα ξένα χρηματιστήρια και τη Σοφοκλέους.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται για το εάν οι αγορές βρίσκονται στην αρχή μιας καθαρά τεχνικής και μόνο ανοδικής αντίδρασης ή εάν τα χρηματιστήρια επανέρχονται μεσοπρόθεσμα σε ανοδικό ”κανάλι”.

Εμείς δεν θα σταθούμε τόσο στη διάσταση των εκτιμήσεων, καθώς ακόμη και στο ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης υπάρχει περιθώριο εναλλαγής θέσεων και κατοχύρωσης υπεραξιών.

Θα σταθούμε σε ένα φαινόμενο που αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποτελεί ”ελληνικό παράδοξο” και εν πάση περιπτώσει έχουμε χρόνια να ζήσουμε.

Αναφερόμαστε στην ακατάσχετη, επαναλαμβανόμενη φημολογία που συντηρείται καθημερινά και αφορά από τις πιο λογικές μέχρι τις πιο απίθανες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Η κατηγορηματική διάψευση της Marfin στην έντονη χθες φημολογία περί συζητήσεων ”στρατηγικού χαρακτήρα” εκτιμάται πως δεν θα είναι η μόνη.

Η ουσία είναι πως με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Εμπορικής, την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τις κινήσεις του ομίλου Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου, κυρίως όμως της ΑΜΚ του ομίλου Εθνικής, ο κλάδος μοιάζει σαν το ”κουτί της Πανδώρας” που μόλις έχει ανοίξει.

Αυτό που μας προξενεί εντύπωση είναι πως ακόμη και κατά παράδοση έγκυρα, έγκριτα και ψύχραιμα στελέχη του κλάδου ακούν, προτού καταλήξουν σε απόρριψη, ακόμη και τις πιο... ακραίες φήμες για υποτιθέμενες συνεργασίες.

Όλο αυτό το σκηνικό είναι προφανές πως επαυξάνει την υποχρέωση και το έργο των Αρχών για εποπτεία, έλεγχο και -γιατί όχι- εντοπισμό κάποια στιγμή ενός από τα πολλά κέντρα διακίνησης φημών στην αγορά.

Μακρηγορούμε για ένα θέμα που απασχολεί την αγορά και λογικά θα πρέπει να απασχολεί ανάλογα και τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό, γιατί ακόμη δεν έχει μπει καν ο Ιούλιος.

Ωστόσο, στην αγορά οι ενεργοί ”παίκτες” που από την αρχή της εβδομάδας προεξοφλούσαν την άμβλυνση της πίεσης στη μετοχή της Εθνικής και την αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων αμέσως με την ανακοίνωση της Fed, έχουν ήδη λάβει έγκαιρα τις θέσεις τους.

Ορισμένοι ξένοι, μάλιστα, ενίσχυαν σταθερά τη συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης διόρθωσης από τα μέσα Μαΐου και μετά.

Προφανώς η αγορά θα αντιδράσει και σε αρκετές περιπτώσεις θα σημειωθούν... ακρότητες.

Ακόμη όμως κι αν χρειάζεται αυτή η ανοδική εκτόνωση, θα πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί και άκρως προσεκτικοί στις κινήσεις μας.

Η μεσοπρόθεσμη στόχευση της αγοράς δικαιολογεί την παρακολούθηση μετοχών εταιριών, κυρίως εκείνων που συνεχίζουν να παρουσιάζουν λειτουργική ανάπτυξη και στο πρώτο τρίμηνο διατηρούν υψηλά ίδια κεφάλαια και γίνονται όλο και πιο εξωστρεφείς στις διεθνείς αγορές.

Λογικά, σήμερα δικαιολογείται η συνέχεια της αντίδρασης ”πιεσμένων” μετοχών (δεν είναι τυχαίο το χθεσινό 6,3% του Μυτιληναίου), μετοχών με ανάπτυξη (είναι ενδεικτικό το χθεσινό 3,1% της Σιδενόρ), μετοχών όπου δεν έβγαινε προσφορά στις δύσκολες συνεδριάσεις (Audiovisual), αλλά και μετοχών όπως οι Νηρεύς, Sprider (μόλις 4 λεπτά χαμηλότερα από τα 3,20 ευρώ της εισαγωγής), Αλουμίνιον (η Π&Κ έδωσε σύσταση προς τα 20,8 ευρώ), ΕΧΑΕ (από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,25 ευρώ ανά μετοχή) και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v