Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις αφύπνισης

Η ανοδική αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Εθνικής, η κινητικότητα που παρατηρείται σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενδέχεται να ”αφυπνίσουν” την ελληνική αγορά. Στη Σοφοκλέους φαίνεται πως κερδίζεται το στοίχημα των 1.900 μονάδων για τον FTSE 20 με μερίδα αναλυτών να προσβλέπει σε σταδιακή άμβλυνση των πιέσεων και της ταλαιπωρίας της μετοχής της Εθνικής. Και στη Fed τα βλέμματα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τελευταία συνεδρίαση διαπραγμάτευσης για τα δικαιώματα της Εθνικής και μερίδα αναλυτών προσβλέπει σε ολοκλήρωση της ”ταλαιπωρίας”, σε αυτή τη φάση, όσον αφορά στη μετοχή της Εθνικής.

Η Marfin Analysis αναμένει βελτίωση της εικόνας, μετά και τη θετική αντίδραση των αμερικανικών αγορών, τάση που από νωρίτερα το πρωί έχει μεταφερθεί και στις κυριότερες ευρωπαϊκές.

Μικρή ανάκαμψη αλλά και νευρικότητα εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed εκτιμά η Σίγμα Securities, ενώ η Proton συσχετίζει την τάση στη Σοφοκλέους με αυτή των ξένων αγορών.

Βραχυπρόθεσμα, όσον αφορά τη σημερινή, ενδεχομένως και την αυριανή, συνεδρίαση, φαίνεται να κερδίζεται το ”στοίχημα” των 1.900 μονάδων για τον FTSE 20.

Βέβαια, για την αυριανή συνεδρίαση καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η αντίδραση των ξένων αγορών και η ανακοίνωση της Fed.

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα διαμορφώνεται κλίμα μάλλον θετικό, καθώς εντείνεται η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο και σε άλλους τομείς πέραν των τραπεζών.

Στον τραπεζικό κλάδο οι εξελίξεις, το προσκήνιο και το παρασκήνιο είναι λίγο-πολύ γνωστά, με τους αναλυτές να αναμένουν την ολοκλήρωση της ”ταλαιπωρίας” και τη σταθεροποίηση του κλαδικού δείκτη.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται σε διάφορους κλάδους και τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, τα ακίνητα, το εμπόριο, μέχρι την ακτοπλοΐα, αλλά και μικρότερης σημασίας δραστηριότητες.

Η κίνηση της γαλλικής Suez στην ΕΥΑΘ, η συμφωνία Intracom-Sistema, η ενίσχυση της συμμετοχής ισχυρών παικτών στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενδέχεται να λειτουργήσουν κατ’ αρχήν σταθεροποιητικά-εξισορροπητικά στην αγορά.

Μετοχές εταιρειών όπως ΕΧΑΕ, Φουρλής, Proton Bank, αλλά και Νεώριο Συμμετοχών, ΕΥΑΘ, Μαξίμ, Περσεύς και αρκετές ακόμη εισηγμένες, συγκεντρώνουν για διαφορετικούς λόγους το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v