Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου Intracom-Sistema, κατά την οποία ο ρωσικός όμιλος εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και οι δηλώσεις Γκαργκάνα για περαιτέρω συγχωνεύσεις τραπεζών, η έκθεση του Economist για την Ελλάδα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου Intracom-Sistema, κατά την οποία ο ρωσικός όμιλος εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και οι δηλώσεις Γκαργκάνα για περαιτέρω συγχωνεύσεις τραπεζών, η έκθεση του Economist για την Ελλάδα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Πέμπτη.

Τηλεπικοινωνίες: Ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ δείχνει ο ρωσικός όμιλος Sistema, μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς του 51% της Intracom Telecom από τη θυγατρική Sitronics. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες Intracom και Sistema, οι πρόεδροι των δυο εταιρειών ανακοίνωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Κόκκαλης γνωστοποίησε ότι ην Intracom Telecom έχει εξασφαλίσει 300 εκατ. ευρώ από προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Ρωσία, για τα επόμενα 3 χρόνια.

Τράπεζες: Σε περαιτέρω συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων προέτρεψε χθες τους τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, έτσι ώστε να ενισχύσουν τον περιφερειακό τους ρόλο και να διεκδικήσουν ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, μόνο ρευστό ή ισοδύναμο μετρητών δέχεται το Δημόσιο για το 11% των μετοχών της Εμπορικής, όπως δήλωσε κατηγορηματικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας.

Εξάλλου, το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που αντιστοιχεί σε 44 εκατ. μετοχές, ήτοι 110 εκατ. δικαιώματα, άλλαξε χέρια κατά τη διάρκεια πώλησης των δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Ημερησία. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων λήγει σήμερα.

ΟΤΕ: Χωρίς εφάπαξ αποζημίωση κινδυνεύουν να μείνουν και οι 5.400 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, οι οποίοι θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στον Οργανισμό. Η διοίκηση του Ταμείου Αρωγής αποφάσισε να μην πάρει τελικά δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, καθώς την τελευταία στιγμή η διοίκηση του ΟΤΕ άλλαξε τους όρους του δανείου, όπως γράφει η Ημερησία.

Εν τω μεταξύ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ εξήγγειλε τετράωρη παναττική στάση εργασίας για τις 6 Ιουλίου και 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 7 Ιουλίου.

ΕΥΔΑΠ: Στρατηγικής σημασίας επενδυτικό και μετοχικό ενδιαφέρον εκδηλώνει ο διεθνής κολοσσός Suez Group για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης ΕΥΑΘ, ο κ. Eric Ghibali, senior vice president ανάπτυξης της Suez Environment δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την διοίκηση της ΕΥΑΘ, προκειμένου να καταλήξει στη δυνατότητα πραγματοποίησης κάποιων έργων από κοινού, με την Suez να αποτελεί στρατηγικό επενδυτή. Επίσης, δήλωσε ότι η εταιρεία διαθέτει ένα μικρό μετοχικό ποσοστό της ΕΥΔΑΠ και ότι ενδιαφέρεται για περιβαλλοντικά έργα μεγάλης κλίμακας και στην Αττική.

Προοδευτική: Μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος από την Τουρκία με ισχυρή παρουσία και δραστηριότητα στο χώρο της βιομηχανίας, εκτέλεσης δημοσίων έργων και media βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε απευθείας διαπραγμάτευση για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Προοδευτική ΑΤΕ, σύμφωνα με το Κέρδος.

Επενδύσεις: Την τελευταία θέση κατέλαβε πέρυσι η Ελλάδα μεταξύ των 29 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο διεθνής οργανισμός, σε μια χρονικά κατά την οποία οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 27% και ανήλθαν σε 622 δισ. δολάρια, στην Ελλάδα κατεγράφη δραματική μείωση στα 600 εκατ. δολάρια, έναντι 2,1 δισ. δολάρια το 2004.

Εν τω μεταξύ, στην ετήσια έκθεση του Economist για την Ελλάδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έως το 2010 οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα θα επικεντρωθούν σε ιδιωτικές τοποθετήσεις σε περίπου 12 εταιρείες διεθνούς μεγέθους, καθώς και στην απόκτηση στρατηγικών πακέτων σε ΔΕΚΟ.

Πολιτική: Χαμηλές αποδόσεις των υποψηφίων της ΝΔ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, διατήρηση της υψηλής δημοτικότητας του Κ. Καραμανλή και πιθανότητα πρόωρων εκλογών στα τέλη του 2007, προβλέπει η έκθεση του Economist για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v