Ρωσικό σκάκι στα telecoms

Φωτιές άναψε χθες ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του ρωσικού Ομίλου Sistema με την γνωστοποίηση των προθέσεών του για τον ΟΤΕ και τον σχεδιασμό για μεγάλες επενδύσεις ύψους 1,0 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Όμως, ο πρώτος μεγάλος στόχος της Sistema ίσως δεν είναι ο ΟΤΕ αλλά άλλη εταιρεία.

Ρωσικό σκάκι στα telecoms
H είσοδος του ρωσικού Ομίλου Sistema στην ελληνική αγορά έγινε αναμφισβήτητα με μπάνγκ.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας εξαγοράς του 51% της Intracom Telecom από την Concern Sitronics αντί 120 εκατ. ευρώ, ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου της Sistema, ο Vladimir Evtushenkov έκλεψε την παράσταση.

Ο δισεκατομμυριούχος Evtushenkov, φίλος του προέδρου Πούτιν σύμφωνα με τους επαΐοντες, γνωστοποίησε αφ’ ενός μεν την πρόθεσή του ρωσικού Ομίλου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πουλούσε την συμμετοχή της και αφ’ ετέρου τα σχέδιά του για επενδύσεις ύψους 1,0 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Ολοι φυσικά γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης μιας επένδυσης τις περισσότερες φορές. Όμως, ακόμη κι αν η Sistema δεν επενδύσει το σύνολο του προαναφερθέντος ποσού, ο απόηχος των δηλώσεων Evtushenkov για άμεσες επενδύσεις δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την απορία κι άλλων ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών που ίσως θεωρήσουν σκόπιμο να ρίξουν μια ματιά στην Ελλάδα. Υπο αυτή την έννοια, η δήλωσή του είναι καλοδεχούμενη.

Από την άλλη πλευρά, ο Evtushenkov δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει τις ”αγαθές” σχέσεις της τωρινής ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Ομίλου της Intracom Holdings κ.Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο ίδιος θα πρέπει να γνωρίζει επίσης πολύ καλά από την χώρα του ότι μερικές φορές η πολιτική βούληση επικρατεί της οικονομικής δύναμης. Ως εκ τούτου, η εκδήλωση του ενδιαφέροντος για τον ΟΤΕ μπορεί να σημαίνει τρία τινά.

Πρώτον, δεν έχει λάβει υπόψη του την πολιτική διάσταση του θέματος, πράγμα αδιανόητο για τέτοιου μεγέθους επιχειρηματία.

Δεύτερον, την γνωρίζει αλλά πιστεύει ότι το χρήμα στο τέλος κερδίζει. Αυτό όμως θα ίσχυε αν δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι με βαθιές τσέπες και τεχνογνωσία, π.χ. Telefonica, και η Ελλάδα ήταν αγγλοσαξονική χώρα.

Τρίτον, τα γνωρίζει όλα αυτά αλλά κάνει την δήλωση είτε γιατί δεν καίγεται για τον ΟΤΕ είτε γιατί ίσως εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα πουλήσει τόσο γρήγορα όσο πολλοί πιστεύουν το μερίδιό της η μεγάλο μέρος του στον ΟΤΕ σε ξένο στρατηγικό επενδυτή.

Αν πιστεύει το τρίτο τότε μάλλον έχει δίκιο. Οι πιθανότητες να πουλήσει η κυβέρνηση σε ξένο στρατηγικό επενδυτή την συμμετοχή της στον ΟΤΕ, ολόκληρη η μερική, πριν τις επόμενες γενικές εκλογές διαρκώς μειώνονται.

Όμως, στην Ελλάδα ένα μεγάλο τηλεπικοινωνιακό asset θα βγει πιθανόν προς πώληση μέσα στο επόμενο 12μηνο. Πρόκειται για το δίδυμο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ Hellas και Q-Telecom που έχουν εξαγορασθεί από την Apax Partners και την Texas Pacific Group.

Tα δύο private equity funds έχουν ήδη λάβει υπό μορφή μερίσματος το αρχικό κεφάλαιο των 300 εκατ. ευρώ περίπου που έβαλαν για να πάρουν την ΤΙΜ το περασμένο καλοκαίρι. Επομένως, αν πουλούσαν την ΤΙΜ όσο την αγόρασαν θα υπερδιπλασίαζαν την απόδοσή τους.

Επιπλέον, στο Ομιλο της Sistema ανήκει η MBT, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ ο Ομιλος της Intracom θα μπορούσε στο μεταξύ να δημιουργήσει μια ”μαγιά” εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, ξεκινώντας με την HOL, στις οποίες θα πουλούσε τηλεπικοινωνιακό υλικό.

Επομένως, μπορεί ο Evtushenkov να μίλησε για ΟΤΕ, την ΤΙΜ Hellas όμως λογικά θα έπρεπε να είχε στο μυαλό του, έστω κι αν η μάχη θα είναι πιθανόν σκληρή κι εκεί. Τουλάχιστον όμως δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον πολιτικό παράγοντα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v