Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταστροφή κλίματος λόγω ΕΤΕ - ΕΤΕΔ

Συντηρείται υψηλότερα των 3.560 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, καθώς μετοχή και δικαίωμα της Εθνικής (ΕΤΕΔ) περνούν... στην αντεπίθεση. Ακολουθεί με υπεραντίδραση και η ΕΕΓΑ. Από τον τραπεζικό κλάδο, πέραν της Εθνικής, ξεχωρίζουν συγκριτικά η Alhpa Bank και η Εμπορική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθερά πάνω από τις 3.560 μονάδες συντηρείται ο Γενικός Δείκτης. Με τον FTSE 20 να κερδίζει περίπου 1,5%, τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 156 εκατ. ευρώ (14:10) και για 170-175 μετοχές η απόδοση να φθάνει μέχρι και το 17,4%.

Η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται σε διαπραγμάτευση περίπου 2,6% υψηλότερα προς τα 27,88 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 1,5 εκατ. τεμαχίων, ενώ το δικαίωμα (ΕΤΕΔ) περίπου 13,7% υψηλότερα, στα 2,16 ευρώ με συναλλαγές πάνω από 11 εκατ. τεμάχια και εύρος διακύμανσης μεταξύ 2,18 - 1,82 ευρώ.

Σήμερα, άλλωστε είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, ενώ η περίοδος άσκησής του ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου.

Είναι προφανές πως ακόμη και οι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” του δικαιώματος, αποκομίζουν από χθες μέχρι σήμερα ένα θεωρητικό κέρδος της τάξεως του 18-20%.

Από τον τραπεζικό κλάδο, καθ’ ότι από εδώ θα δοθεί το έναυσμα της αντίδρασης –εάν και εφ όσον δώσουν ανάλογο σύνθημα τα ξένα χρηματιστήρια- διακρίνουμε τους αγοραστές της Alpha Bank να εμφανίζονται μέχρι τα υψηλά των 18,94 ευρώ, ενώ ηπιότερη είναι η ζήτηση σε Eurobank και Πειραιώς.

Αντίθετα στην Εμπορική οι αγοραστές φθάνουν μέχρι τα 27,56 ευρώ, ενώ στην Κύπρου μέχρι τα 7,48 ευρώ.

Μετοχή συνδεδεμένη με τη μητρική της Εθνικής είναι και θεωρείται η Ασφαλειών, με την ΕΕΓΑ να αντιδρά κατά 3,6% προς τα 5,72 ευρώ.

Οι χαμηλές συναλλαγές των περίπου 14.000 τεμαχίων παραπέμπουν σε απουσία πωλητών (περισσότερο για εγκλωβισμένους θα μιλούσαμε), κάτι που μπορεί να δώσει ”αέρα” στη μετοχή για άμεση κίνηση υψηλότερα των 6 ευρώ.

Μετοχή που λόγω πακέτων (τέλος εξαμήνου αύριο) παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι η ΕΧΑΕ, με τις εντολές να φθάνουν μέχρι τα 14,10 ευρώ.

Υψηλότερα διαμορφώνονται οι μετοχές των ΑΕΓΕΚ, Μαΐλλης, Αλουμίνιο, Μυτιληναίος, Forthnet, αλλά και Motor Oil, Intracom, ενώ με συγκριτικά λίγες συναλλαγές ξεπερνά και πάλι τα 8 ευρώ η μετοχή της Γενικής.

Από πλευράς απόδοσης, η μετοχή της ΕΥΑΘ κερδίζει 12,9%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκ των υστέρων αποσαφήνιση της πρόθεσης της διοίκησης της μακεδονικής εταιρείας (δες σχετικό θέμα).

Αυξημένες συναλλαγές και περίπου 7,5% υψηλότερα συντηρείται προς τα 6,64 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ στα 1,25 ευρώ φτάνει η Alco και στα 1,59 ευρώ ο Σπύρου.

Ενδεικτικό της τάσεις που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, μέχρι τις 14:17, είναι το ότι για περισσότερες από 25 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπερνούσε το 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v