Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ - ΕΤΕΔ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

Ανοδική συνεδρίαση και θετικό κλίμα που ουσιαστικά ακολούθησε την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τη μετοχή της Εθνικής και το δικαίωμα (ΕΤΕΔ) να απορροφούν περισσότερο από το 1/3 του συνολικού τζίρου. Δεν έλειψε ο καλλωπισμός αποτιμήσεων εν όψει τέλους εξαμήνου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση και θετικό κλίμα που ουσιαστικά ακολούθησε την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τη μετοχή της Εθνικής και το δικαίωμα να απορροφούν περισσότερο από το 1/3 του συνολικού τζίρου.

Όμως ήταν έντονες οι αποχρώσες ενδείξεις ”window dressing” ή κατά το ελληνικότερον, καλλωπισμού αποτιμήσεων εν όψει τέλους εξαμήνου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται και η αυριανή συνεδρίαση να κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς, οπότε οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας θα κληθούν να δώσουν ”σαφέστερα” συμπεράσματα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε γενικευμένη ανοδική κίνηση στην οποία πρωτοστάτησαν κατά σημαντικό βαθμό, μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις οποίες διατηρούν αυξημένες θέσεις ισχυρά χαρτοφυλάκια, ενώ οι δεικτοβαρείς τίτλοι δημιούργησαν το απαιτούμενο θετικό κλίμα και διαθέσεις.

Σήμερα, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής, διακινήθηκαν 16.927.994 τεμάχια, ενώ έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 2,47 ευρώ με άνοδο 30% και συνολικό εύρος διακύμανσης 1,82-2,47 ευρώ.

Πάρα ταύτα, και άσχετα τι θα συμβεί και στην αυριανή συνεδρίαση, ασφαλώς η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής αφαιρεί ένα ”πρόβλημα” από την αγορά, όμως είναι περίπου βέβαιο ότι ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές κλίμα.

Μάλιστα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή απόφαση της Fed για τα επιτόκια και πολύ περισσότερο η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν οι μεγάλες εταιρίες θα είναι αυτά τα οποία θα δώσουν το σήμα ώθησης ή υποχώρησης στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Από εκεί και πέρα και σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κατά τη σημερινή, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε συνεχώς με θετικό πρόσημο και σαν να μην έφτανε αυτό, έκλεισε και στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.582,58 μονάδες με κέρδη 1,85% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 286 εκατ. από τα οποία τα 24,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, και δεν μπορεί να αλλάξει λόγω της σημαντικής ιδιαιτερότητας τόσο της σημερινής όσο και της αυριανής συνεδρίασης, οπότε για τα όποια τεχνικά συμπεράσματα θα χρειαστούν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 191 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, και 13 τίτλοι με κέρδη από 7-16,07%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, συνίσταται σχετική επιφύλαξη μέχρις ότου διαπιστωθεί ποιές από αυτές που σήμερα κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και σημαντικά ημερήσια κέρδη, έχουν τη δυνατότητα να επιδείξουν συνέπεια και συνέχεια που θα διατηρηθεί και στις πρώτες συνεδριάσεις τους επόμενου μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v