DR. MONEY

Οι τόκοι του 2032 και η ρετσινιά της Eurostat στην Ελλάδα 

Οι τόκοι του 2032 και η ρετσινιά της Eurostat στην Ελλάδα 

Το αφήγημα για μείωση του δημόσιου χρέους υπονομεύει η διαφαινόμενη απόφαση της Eurostat να εγγραφούν οι  αναβαλλόμενοι τόκοι στο χρέος πριν από το 2032. Αν και δεν παράγει οικονομικό αποτέλεσμα, η απόφαση εκπλήσσει και δείχνει στο βάθος Ιταλία.

Κυβερνητικός πονοκέφαλος μετά από απόφαση του ΣτΕ για συντάξεις

Κυβερνητικός πονοκέφαλος μετά από απόφαση του ΣτΕ για συντάξεις

Η μείωση των συντάξεων δεν είναι εύκολη απόφαση καθώς ενέχει πολιτικό κόστος. Όμως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, παραβλέποντας τον νόμο για συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα μετά το ΣτΕ, καθώς κι άλλες ομάδες θα ζητήσουν ίδια μεταχείριση.

Ενεργειακή σχιζοφρένεια

Ενεργειακή σχιζοφρένεια

Οι καταναλωτές είναι πιθανόν να πληρώνουν μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε λίγα χρόνια, παρότι η τιμή του ίσως πέσει κοντά στο μηδέν, λόγω της υπερπροσφοράς ρεύματος, εξαιτίας του προβληματικού σχεδιασμού της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα.  

H ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος και το χρέος

H ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος και το χρέος

Τα όνειρα για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν περιλαμβάνουν συνήθως την πτώση της ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος. Όταν όμως το χρέος είναι υψηλό και γίνεται λιγότερο παραγωγικό, η πτώση εξηγείται. Όταν όμως η ταχύτητα αυξάνεται, τα δεδομένα αλλάζουν.

Καθαρός ουρανός ή λάθος σήμα από τις πιστωτικές αγορές;

Καθαρός ουρανός ή λάθος σήμα από τις πιστωτικές αγορές;

Το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές συμβαδίζει με τη μείωση της έξτρα αποζημίωσης (spread) που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα. Αρκετοί το θεωρούν καλό μακροοικονομικό σημάδι. Όμως, άλλοι διαφωνούν. Κάποιοι έχουν δίκιο και άλλοι άδικο.

Γιατί η ΕΕ δανείζεται ακριβότερα από χώρες της ευρωζώνης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ αλλά δανείζεται ακριβότερα σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο, που έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση. Δεν θα έπρεπε αλλά συμβαίνει. Οι λόγοι.

Ταμείο Ανάκαμψης ή Ταμείο Υστέρησης; 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη συνήθεια να βρίσκει λεφτά και να τα σπαταλάει με στόχο την ανάπτυξη. Η Ελλάδα συνηθίζει να ζητάει συνεχώς κοινοτικά κονδύλια και να τα απορροφά σε έργα με μικρό οικονομικό αντίκτυπο. Και οι δύο συχνά αποτυγχάνουν.   

Αφήστε το ΑΙ στην υγεία και βελτιώστε το ΕΣΥ

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να έχει σημαντικές εφαρμογές στην υγεία, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω ΑΙ όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όσο γρηγορότερα κατανοηθεί ότι το ΕΣΥ μπορεί μόνο να βελτιωθεί τόσο το καλύτερο.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν λύνονται ρίχνοντας μόνο χρήμα

Η ΕΚΤ απέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και προηγουμένως ότι μπορεί να μειώσει τα spreads δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης. Όμως, δεν μπορεί να γεφυρώσει τον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ή της τελευταίας και των ΗΠΑ.

Η νίκη επί του πληθωρισμού θα έχει κόστος

Οι χαράσσοντες πολιτική θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η συμπίεση του πληθωρισμού στο 2% θα έχει κόστος λιγότερες δουλειές και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για κάποιο διάστημα. Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, η επανεμφάνιση του στασιμοπληθωρισμού είναι πιθανή.

H αύξηση των ελίτ οδηγεί σε κρίση

Αποταμιεύστε γιατί χανόμαστε

Μην τιμωρείτε κι άλλο τη μισθωτή εργασία

Η οικονομική ανάπτυξη θέλει εμπιστοσύνη

Ανάπτυξη χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη δεν γίνεται

Η τεχνολογία κυριαρχεί: Από τη Cisco και την Intel στην Nvidia

Χρηματοοικονομική βόμβα νετρονίου

Η γήρανση του πληθυσμού φέρνει πληθωρισμό;

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται

Το παράδοξο της ελληνικής κατανάλωσης

v