Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Το παζλ των υψηλών τόκων για το δημόσιο χρέος 

Το παζλ των υψηλών τόκων για το δημόσιο χρέος 

Η ιστορία της 1ης δεκαετίας του 21ου αιώνα μάς δίδαξε ότι δεν αρκεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης για να μην πέσει η χώρα στην παγίδα του χρέους. Θα πρέπει να υπάρχει επίσης δημοσιονομική πειθαρχία. Γι’ αυτό τόκοι ύψους  8 δισ. ευρώ το 2024 δημιουργούν απορίες.  

Με οικονομικό μοχλό την κατανάλωση δεν θα πάμε μακριά

Με οικονομικό μοχλό την κατανάλωση δεν θα πάμε μακριά

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση για να αναπτυχθεί. Όμως, το παρελθόν διδάσκει ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη οδηγεί μαθηματικά σε αδιέξοδο.

Χωρίς στόρι, ράλι δεν έχει στην αγορά 

Χωρίς στόρι, ράλι δεν έχει στην αγορά 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να ποντάρει στις συγκριτικά φθηνότερες αποτιμήσεις του και λιγότερο σε ενδεχόμενη αναβάθμισή του από τον FTSE Russell για να βγει από τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών. Όμως, κυρίως, χρειάζεται νέο στόρι.

Ανάπτυξη δεν έρχεται με τόση γραφειοκρατία

Ανάπτυξη δεν έρχεται με τόση γραφειοκρατία

Η Ελλάδα έχει σημαντικές προκλήσεις μπροστά της, όπως το δημογραφικό και το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι παραγωγικές επενδύσεις πρέπει να είναι το αντίβαρο για μια εξωστρεφή και βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, τέτοιες θα βλέπουμε με το σταγονόμετρο, αν δεν αλλάξουμε μυαλά.

Τα δύσκολα στα δημόσια οικονομικά έρχονται σε λίγα χρόνια

Τα δύσκολα στα δημόσια οικονομικά έρχονται σε λίγα χρόνια

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2025 δεν εμπεριέχει εκπλήξεις και είναι συμβατό με την εκπλήρωση των στόχων της χώρας. Όμως, δεν θα είναι πάντοτε έτσι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η κρίση των ελίτ και η επανάσταση των ποπολάρων

H εμπιστοσύνη προς τους Θεσμούς, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση και γενικότερα τα κόμματα, είτε τα ΜΜΕ, είτε την Δικαιοσύνη, βαίνει μειούμενη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο κι αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί προβλέπουν μεγάλη κρίση στο τέλος της δεκαετίας.

Βγάζουν οι ελληνικές τράπεζες υπερκέρδη; Η σύγκριση με την ευρωζώνη

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν κέρδη για μια ακόμη χρονιά φέτος. Όμως, αρκετοί θεωρούν ότι είναι υπερβολικά υψηλά. Είναι όμως έτσι; Η σύγκριση με τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης έχει την απάντηση.

H σύγκλιση των αποδόσεων Ελλάδας-Γαλλίας και τα λογιστικά τρικ του παρελθόντος

Το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» ήταν κάποτε πολύ δημοφιλές αλλά η διαφορά στο κόστος δανεισμού ήταν εις βάρος της χώρας μας. Αυτό δεν ισχύει πλέον και ίσως τα καλύτερα να είναι μπροστά για την Ελλάδα και όχι τη Γαλλία.   

H σύγκρουση στη Μ. Ανατολή δημιουργεί ευκαιρίες για κέρδη

Η ιστορία διδάσκει ότι ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε την τάση της ανθρωπότητας να υπερεκτιμά τη δυνατότητά της να ελέγξει τις πολεμικές συγκρούσεις. Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ μπορεί να αποδειχθεί τέτοια, μπορεί και όχι. Τα δυνητικά κέρδη.

Πού βρίσκεται το ουδέτερο επιτόκιο;

Το ουδέτερο πραγματικό επιτόκιο, το οποίο ούτε δίνει ώθηση ούτε περιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης, θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο των κεντρικών τραπεζών. Όμως δεν είναι ορατό. Γι’ αυτό υπολογίζεται.  

Ακριβή η Ελλάδα για τουρισμό

Τι θα κοστίσει στους Έλληνες καταναλωτές η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο;

Η χώρα θα αφανίσει το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα

Τα χρόνια περνάνε αλλά τα χούγια δεν αλλάζουν όπως δείχνουν τα ταξί

H φτώχεια θέλει καλοπέραση για τους Έλληνες - Η άγνωστη Κούβα

Οι δυσοίωνες προβλέψεις ενός γκουρού για την ελληνική οικονομία

Ή αλλάζουμε οικονομικό μοντέλο ή σερνόμαστε

Είμαστε σε ανοδική αγορά;

Η Fed, το φάντασμα του Τρισέ και ο Ντράγκι

Καλύτερο δημόσιο σημαίνει μικρότερη φοροδιαφυγή

v