Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι μία από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη για να πάει κάποιος διακοπές.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος διαμονής (ξενοδοχείο ή Airbnb), διατροφής (τοπικός ΔΤΚ) και μεταφοράς εντός της χώρας (με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο, ταξί), εξαιρουμένου του αεροπορικού εισιτηρίου, είναι το 3ο ακριβότερο ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία.
Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων από τη HelloSafe τον Σεπτέμβριο του 2024. Με προϋπολογισμό 2.513 δολαρίων για τουρισμό μέσα σε μία εβδομάδα, η Ελβετία ήταν η πιο ακριβή χώρα. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, ο καθημερινός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 359 δολάρια για τουρισμό στην Ελβετία, 267 δολάρια για τη Γαλλία και 249 δολάρια στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο εβδομαδιαίος προϋπολογισμός του μέσου τουρίστα θα ήταν 2.513 δολάρια στην Ελβετία, 1.872 δολάρια στη Γαλλία και 1.740 δολάρια στην Ελλάδα.
Την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν η Βρετανία με 243 δολάρια και η Ολλανδία με 237 δολάρια. Ακολουθούν η Ιταλία με 225 δολάρια για δαπάνες σε καθημερινή βάση, η Γερμανία με 205 δολάρια, η Αυστρία με 204 δολάρια μαζί με την Ισπανία, το Βέλγιο με 192 δολάρια, η Τουρκία με 162 δολάρια, η Κροατία με 128 δολάρια και η Ρωσία με 85 δολάρια.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει γίνει πιο ακριβή για τους ξένους τουρίστες. Οι τιμές διαμονής έχουν ανέβει κατακόρυφα λόγω της ισχυρής ζήτησης μετά την πανδημία, καθώς επίσης το κόστος διατροφής.
Όμως, το ακριβό τουριστικό προϊόν θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ μεσοπρόθεσμα και να το πληρώσουν τόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις όσο και η χώρα, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συμβάλλουν στην ανάπτυξης της οικονομίας.
Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, οι εισπράξεις από το τουριστικό προϊόν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ φέτος, έναντι λίγο πάνω από 20 δισ. ευρώ πέρυσι, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η ανοδική τάση στις εισπράξεις αποτυπώθηκε στα στοιχεία του 7μήνου (Ιανουάριος-Ιούλιος) που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν 5,6% στα 11 δισ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023, γιατί αυξήθηκε περισσότερο ο αριθμός των τουριστών καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 11,2% στο 7μηνο, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5,7% στα 584 ευρώ περίπου, από 619 ευρώ το 2023.
Ως γνωστόν, στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου αποδίδουν τη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι για την οποία έγινε μεγάλος θόρυβος σε τρεις λόγους. Πρώτον, στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, λόγω της οικονομικής στασιμότητας και της ακρίβειας. Δεύτερον, στη μείωση των Αμερικανών τουριστών που δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους και τρίτον, στη σημαντική αύξηση του οδικού τουρισμού από τις Βαλκανικές, κυρίως, χώρες, όπου τα βαλάντια είναι μικρότερα.
Κοντολογίς, η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι θα πρέπει να προβληματίσει, αλλά ακόμη περισσότερο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον ακριβός τουριστικός προορισμός.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.