Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Το 2024 έφυγε αλλά φέρνει μεγάλη έκπληξη 

Το 2024 έφυγε αλλά φέρνει μεγάλη έκπληξη 

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των κυβερνήσεων τα χρόνια των μνημονίων ήταν να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους για να μην πάρουν νέα μέτρα. Πλέον, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι να μην εμφανίσει πολύ μεγάλο πλεόνασμα.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί το δικό της DOGE

Η Ελλάδα θα χρειαστεί το δικό της DOGE

Αν η Ελλάδα θέλει να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου και να μειώσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση και να μειώσει ή καταργήσει κρατικές δαπάνες που δεν χρειάζονται. Ο Ελον Μασκ δείχνει έναν τρόπο...

Τα θέρετρα της ΝΑ Ασίας δείχνουν  ότι η ελληνική φοροδιαφυγή καλά κρατεί 

Τα θέρετρα της ΝΑ Ασίας δείχνουν  ότι η ελληνική φοροδιαφυγή καλά κρατεί 

Ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται, λέει ο θυμόσοφος λαός. Παρά τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το εθνικό σπορ καλά κρατεί. Αρκετοί συμπατριώτες μας το επιβεβαιώνουν με την παρουσία τους σε ακριβά θέρετρα της ΝΑ Ασίας και όχι μόνο.

Στην Ελλάδα θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ αλλά άλλες χώρες της ΕΕ τον αυξάνουν

Στην Ελλάδα θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ αλλά άλλες χώρες της ΕΕ τον αυξάνουν

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έγινε αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με πολύ χαμηλότερο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ. Εκεί, αυξάνουν τους συντελεστές ΦΠΑ χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις.  

Οι σεισμοί τιμωρούν τις πολεοδομικές παρανομίες

Οι σεισμοί τιμωρούν τις πολεοδομικές παρανομίες

Ο χορός των σεισμικών δονήσεων συνεχίζεται στη Σαντορίνη και στα γειτονικά νησιά, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κτίρια καταπονούνται και ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να αποκαλύψει πόσο ευάλωτα είναι κάποια από αυτά και τη διαφθορά στις πολεοδομίες.

Από τον μοιραίο δασμό του 1930 στο χάος με τους δασμούς Τραμπ 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά ως φάρσα. Ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Χέρμπερτ Χούβερ, έριξε το πρώτο λάδι στη φωτιά των δασμών το 1929, ένας άλλος, ο Ντόναλντ Τραμπ, το επαναλαμβάνει το 2025. Ο Χούβερ δίστασε να σβήσει τη φωτιά όταν φούντωσε, φέρνοντας τη Μεγάλη Ύφεση. Ο Τραμπ είναι αίνιγμα.

Ο Τραμπ δοκιμάζει την αντοχή των αγορών

Με την επιβολή δασμών 25% στον Καναδά και στο Μεξικό, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις, προκαλώντας την αντίδραση των θιγόμενων χωρών που ετοιμάζουν αντίποινα. Είναι το ξυπνητήρι που χρειάζονταν οι αγορές καθώς εμφανίζονταν πεπεισμένες ότι ο Τραμπ δεν θα κάνει τίποτα που να βάζει σε κίνδυνο το ράλι.

Το ελεύθερο εμπόριο είναι μια αυταπάτη 

H διαφαινόμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, το Μεξικό, τον Καναδά και την ΕΕ. Όμως, τα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο δεν είναι μόνο τυπικά όπως οι δασμοί. Υπάρχουν και τα άτυπα.

Από τους δασμούς στο καλαμπόκι τον 19ο αιώνα στους δασμούς του Τραμπ 

Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι μπορεί να θεραπεύσει μερικά από τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ και να εδραιώσει την γεωπολιτική της πρωτοκαθεδρία, επιβάλλοντας δασμούς. Όμως, μια ματιά στην ιστορία θα έπειθε ότι συχνά τέτοιοι δασμοί οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

H EE βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στο εμπόριο από τους πιθανούς δασμούς Τραμπ 

Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος περιμένουν με αγωνία να μάθουν τους πιθανούς δασμούς που θέλει να επιβάλει ο πρόεδρος Τραμπ στα προϊόντα που εξάγουν στις ΗΠΑ. Όμως, ειδικά η ΕΕ θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα τον εαυτό της στον καθρέπτη είτε προχωρήσει σε αντίποινα, είτε όχι.  

Ο τραμπισμός και η νέα ελίτ μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο 

Η φθήνια βοηθάει τις ελληνικές μετοχές 

Το Δημόσιο δικαιώνει τον σατιρικό ποιητή Γιώργο Σουρή

Το αβέβαιο μέλλον των επιτοκίων 

Η αβεβαιότητα είναι το νέο νορμάλ στην εποχή Τραμπ

Η πολιτική δολαρίου του Τραμπ 2.0 και οι BRICS

O Τραμπ 2.0 θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο

Με επιδότηση της ζήτησης δεν λύνεται το στεγαστικό πρόβλημα

Η αδιάφορη Ελλάδα και τα θνησιγενή Ιδρύματα μικροπιστώσεων

Γιατί ο αποπληθωρισμός είναι μπροστά μας 

v