Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φθήνια βοηθάει τις ελληνικές μετοχές 

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν κάνει το καλύτερο ξεκίνημα από το 1985, όταν ορκίστηκε πάλι πρόεδρος ο Ρόναλντ Ρίγκαν, όμως η ευχάριστη έκπληξη είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι στιγμής, παρά την προβληματική κατάσταση στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν τα έχει πάει άσχημα επίσης.

Η φθήνια βοηθάει τις ελληνικές μετοχές

Από τότε που θυμόμαστε τον Albert Edwards, τον στρατηγικό αναλυτή της γαλλικής τράπεζας  Société Générale, η απαισιοδοξία ήταν το βασικό χαρακτηριστικό των προβλέψεών του. 

Δεν μας εξέπληξε λοιπόν που πάει κόντρα στο ρεύμα και στην αισιοδοξία που διακατέχει την επενδυτική κοινότητα για τις αμερικανικές μετοχές και την οικονομία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η φούσκα μεγαλώνει λόγω των προσδοκιών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). 

Ο Edwards έχει επιχειρήματα, π.χ. οι αμερικανικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 75% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης και τόσο υψηλή συγκέντρωση στέλνει σήμα ότι η αγορά έχει φουσκώσει όπως έγινε με τις μετοχές των Nifty Fifty στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970.  

Ο ίδιος τονίζει ότι κάθε φούσκα έχει άσχημο τέλος κι αυτή εδώ δεν θα έχει διαφορετικό. Ο Edwards είχε επισημάνει νωρίς τόσο τη φούσκα στις ιαπωνικές μετοχές όσο και τη φούσκα των dotcom. 

Προς το παρόν, η εκλογή Τραμπ έχει δώσει ώθηση στις μετοχές των ΗΠΑ αλλά φαίνεται πως έχει ωφελήσει επίσης τις ευρωπαϊκές μετοχές. Μάλιστα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 50 βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2000, αν και η Γερμανία με τη Γαλλία δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους οικονομικά και πολιτικά. Σίγουρα, οι αγορές επηρεάζουν η μία την άλλη και επομένως η καλή αμερικανική αγορά βοηθάει. Από την άλλη πλευρά, οι αγορές ανεβαίνουν μερικές φορές παρότι η οικονομία δεν πάει καλά ή παρότι ανακοινώνονται άσχημα νέα. 

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει επίσης ωφεληθεί, καταγράφοντας κέρδη κοντά στο 4% από την αρχή της χρονιάς. Φυσικά, η Ελλάδα δεν έχει θέμα πολιτικής αβεβαιότητας. Επιπλέον, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την ελληνική οικονομία της να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς φέτος και του χρόνου, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, μπορεί να δικαιολογήσει την άνοδο με την επίκληση κάποιων λογικών επιχειρημάτων. 

Όμως, φαίνεται ότι τόσο οι κύριες ευρωπαϊκές μετοχές όσο και οι ελληνικές έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Είναι αρκετά φθηνότερες σε σχέση με τις αμερικανικές. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ρ/Ε της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν 22,1 φορές τα κέρδη του 2024 και 22 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη αυτής τη; χρονιάς έναντι 13,2 και 13,1 στην ευρωζώνη και 13,6 και 13,5 αντίστοιχα στην Ευρώπη. Στις αναδυόμενες αγορές στις οποίες ανήκει η Ελλάδα, τα αντίστοιχα Ρ/Ε είναι 12,8 και 12,7 αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Factset. 

Από την άλλη πλευρά, οι διάφορες εκτιμήσεις για το P/E της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τοποθετείται μεταξύ 7 και 9 φορές τα κέρδη. Συγκρινόμενη με τις αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ελληνική είναι φθηνότερη από πλευράς αποτιμήσεων. Είτε συγκριθεί με τις αναδυόμενες αγορές είτε με τις ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες.    

Είναι μια καλή βάση για να έχει το Χρηματιστήριο θετική απόδοση για μια ακόμη χρονιά, στο μέτρο που το κλίμα αισιοδοξίας συνεχιστεί στο εξωτερικό και ο Albert Edwards έχει άδικο. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v