Κάπου 10 χρόνια και πλέον πριν, ο Martin Gurri, πρώην αναλυτής της CIA, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Η επανάσταση του κοινού» (The revolt of the public), που έκανε κρότο.
Σ’ αυτό το βιβλίο, ο Gurri επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το Ιντερνετ, προσφέροντας πληροφορίες από διαφορετικές πηγές στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι παραδοσιακές ελίτ ήλεγχαν τις εφημερίδες, την TV, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς κ.λπ. Μαθαίνοντας περισσότερα γι’ αυτές τις ελίτ και τα λάθη τους, ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στις πολιτικές ηγεσίες και στους θεσμούς και τους αμφισβητεί.
Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της αβεβαιότητας, οι εντάσεις και συχνά οι κοινωνικές κρίσεις, που καταλήγουν στην εκλογή ατόμων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Χ. Μιλέι στην Αργεντινή, το 40% του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία κ.λπ.
Ο Gurri, ο οποίος προέβλεψε σωστά το Brexit, τον ερχομό του Τραμπ κ.λπ., επανήλθε, διατυπώνοντας κάποιες σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις των επόμενων χρόνων υπό την προεδρία Τραμπ.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η νίκη του Τραμπ ακύρωσε τη δαιμονοποίηση του λαϊκισμού και νομιμοποίησε την «Επανάσταση του Κοινού». Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική θα επικεντρωθεί στα ζητήματα από εδώ και πέρα. Το τελευταίο δεν θα αρέσει στα συστημικά κόμματα καθώς το ευρύ κοινό αδιαφορεί για θέματα που ενδιαφέρουν τις ελίτ τους, όπως η ανοικτή μετανάστευση, η πράσινη μετάβαση και η ισότητα με βάση το φύλο, τονίζει ο ίδιος.
Τι βλέπει; Σε αντίθεση με την πρώτη θητεία που χαρακτηρίστηκε από την αντίθεση του Τραμπ στη μετανάστευση κ.λπ., ο πρώην αναλυτής της CIA παρατηρεί ότι η δεύτερη θητεία χαρακτηρίζεται από τη μετουσίωση των ιδεών σε πράξεις. Ο ίδιος περιμένει ότι το πρόγραμμα του Τραμπ θα προχωρήσει σε όλα τα μέτωπα αλλά το πιο κρίσιμο είναι να κλείσει το δημοκρατικό χάσμα μεταξύ της σύγχρονης κυβέρνησης και του λαού.
Το βασικό εργαλείο θα είναι το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) υπό τον Μασκ, εξοικονομώντας χρήματα για τον προϋπολογισμό και ενισχύοντας τη λογοδοσία με το κλείσιμο κρατικών φορέων που δεν χρειάζονται.
Ο Τραμπ θα αρχίσει να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς, αν πείσει τον κόσμο και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ότι το σύστημα μπορεί να μεταρρυθμιστεί, ισχυρίζεται ο Gurri. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν, με τους περισσότερους να είναι σχετικά νέοι, χωρίς μνήμες από τον πόλεμο στο Βιετνάμ και άλλα γεγονότα του παρελθόντος. Αυτοί είναι άνθρωποι του 21ου αιώνα και έχουν τα μάτια τους στην τεχνητή νοημοσύνη και στην τεχνολογία blockchain.
Όμως, οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές. Ο γεωπολιτικός αναλυτής Ian Bremmer τους χωρίζει στο «Deep Maga» και το «Dark Maga» γκρουπ. Το πρώτο γκρουπ αποτελείται από τη βάση των υποστηρικτών του Τραμπ, δηλαδή απλοί εργαζόμενοι χωρίς καλή μόρφωση που εναντιώνονται στη μετανάστευση και θέλουν η κυβέρνηση να ξοδέψει περισσότερα λεφτά γι’ αυτούς και να φύγει από τον έλεγχο του «βαθέος κράτους».
Από την άλλη πλευρά, το «Dark Maga» γκρουπ αποτελείται από υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης που θέλουν λιγότερους φόρους, λιγότερους κανονισμούς, είναι δημοσιονομικά γεράκια και είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, σε αντίθεση με τον Τραμπ. Ανάμεσά τους είναι λιμπεραλιστές από τον τεχνολογικό κλάδο. Ο Ελον Μασκ ανήκει σ’ αυτό το γκρουπ.
Ο Gurri πιστεύει ότι οι πιθανότητες να αποτύχουν είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να πετύχουν όλοι αυτοί που περιβάλλουν τον πρόεδρο Τραμπ. Αν όμως «αυτή η συλλογή πειρατών και τυχοδιωκτών τα καταφέρει», θα γίνει η επόμενη αμερικανική κυρίαρχη ελίτ, καταλήγει.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.