Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Κέρδη με αιχμή τα εταιρικά αποτελέσματα

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Google ο Nasdaq κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος, ενώ η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Boeing ώθησε υψηλότερα τον Dow Jones. Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Google ο Nasdaq κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος, ενώ η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Boeing ώθησε υψηλότερα τον Dow Jones. Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα οφείλονται εν μέρει στις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5% από τη Federal Reserve συνοδεύτηκε από ανακοίνωση που αναφέρει τα επιτόκια ότι ”ίσως χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση”.

Στο μέτωπο των macro, επιβράδυνση παρουσίασε η βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπως διαφαίνεται στο σχετικό δείκτη που εκπονεί το Institute for Supply Management, ενώ αντίθετα, άνοδο άνω των προσδοκιών παρουσίασαν οι κατασκευαστικές δαπάνες Δεκεμβρίου.

”Το περιβάλλον των εταιρικών αποτελεσμάτων δείχνει ακόμη ισχυρό”, σχολίασε ο Stephen Wood, αναλυτής της Russell Investment Group στη Ν. Υόρκη. ”Τα καλά νέα δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις τιμές” πρόσθεσε.

Σε επίπεδο κλάδων, φαρμακευτικές, εταιρίες πληροφορικής και εναλλακτικών μορφών ενέργειας αποκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ στον αντίποδα αεροπορικές, λιανεμπόριο, εταιρίες κατασκευής κατοικιών και λογισμικού βρέθηκαν υπό πίεση.

Σημαντική πτώση κατέγραψε η μετοχή της Google μετά την ανακοίνωση για εκτίναξη κερδών 82% στο τελευταίο τρίμηνο του 2005, με τους αναλυτές της Wall Street να προσδοκούν ανάπτυξη 91% για την εταιρία.

Η Google απέδωσε τα αποτελέσματα στα μεγάλα ποσοστά φορολόγησης των κερδών της (41,8% έναντι 30% που υπολόγιζε η επιχείρηση).

Αρνητική η εικόνα της Symantec, η οποία αναμένει κατά το δ’ τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή στα 25 σεντς έναντι των 26 σεντς που εκτιμούν οι αναλυτές.

Υποχώρηση σημείωσαν μετοχές πετρελαϊκών εταιριών όπως οι Exxon Mobil και Valero Energy μετά την πτώση που σημείωσαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού”. Η τιμή του αργού υποχώρησε κάτω από τα 67 δολ./βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί κοντά στα 69 δολάρια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο τίτλος της Boeing που αποκόμισε κέρδη μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της εταιρίας για την κερδοφορία του 2006.

Άνοδο σημείωσε η μετοχή της Time Warner, καθώς ο μεγαλύτερος όμιλος media στον κόσμο, ανακοίνωσε αύξηση κερδών δ’ τριμήνου 21%, η οποία πιστώνεται κατά πολύ στην πρωτοφανή επιτυχία της σειράς Χάρι Πότερ.

Ενισχύθηκαν μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών όπως οι GM και Ford μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση πωλήσεων τον Ιανουάριο.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 1,61%, στα 9,39 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,12%, στα 11,52 δολάρια. Υποχώρηση 0,50% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.953,95 μονάδες με κέρδη 0,82%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,21%, στις 2.310,56 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,19%, στις 1.282,46 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,72% στις 5.801,60 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,92% στις 5.726,53 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 1,04% και διαμορφώθηκε στις 4.999,39 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τις 5.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v