Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall στα νέα από τη Fed

Με αρνητικά πρόσημα ”έκλεισε” η Wall Street, μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στην 14η συνεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα αποτελέσματα εταιριών όπως οι Altria και Merck. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Με αρνητικά πρόσημα ”έκλεισε” η Wall Street, μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στην 14η συνεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα αποτελέσματα εταιριών όπως οι Altria και Merck. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσεις από το 4,25% στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαϊου του 2001.

Στη συνοδευτική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ”ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις”, ενώ αφαιρέθηκε η λέξη ”μετρημένη” που χαρακτηρίζει την ήπια πορεία στους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων.

”Η ”πόρτα” παραμένει ανοιχτή για περαιτέρω αυξήσεις, καθώς αναλαμβάνει τα ηνία ο Ben Bernanke. Βραχυπρόθεσμα θεωρώ ότι αυτό είναι αρνητικό για την αγορά, καθώς είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι θα υπάρξουν νέες ενδείξεις για κλείσιμο του κύκλου των αυξήσεων” σχολίασε ο Barry Hyman, αναλυτής της Ehrenkrantz King Nussbaum.

Ανοδικά αντέδρασε το δολάριο στις ανακοινώσεις της Fed, ενώ αντίθετα τα αμερικανικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις.

Στο μέτωπο των macro, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο 106,3 τον Ιανουάριο, έναντι 103,8 το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002, ενώ η αγορά περίμενε διαμόρφωση του δείκτη στο 105.

Ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες των αναλυτών εμφανίστηκαν τα προσωπικά εισοδήματα και οι δαπάνες το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Σε επίπεδο κλάδων, οι αεροπορικές εταιρίες αποκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Στον αντίποδα εταιρίες ημιαγωγών, κατασκευής κατοικιών και πετρελαϊκών υπηρεσιών δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Altria, μετά την ανακοίνωση αύξησης κερδών δ’ τριμήνου, με παράλληλη προειδοποίηση για μείωση κερδών στο 2006 εξαιτίας του κόστους αναδιοργάνωσης της επιχείρησης Kraft Foods Inc. και της ισχύος του δολαρίου.

Πτώση σημείωσε ο τίτλος της Goodyear Tire & Rubber μετά την προειδοποίηση της εταιρίας για την επίπτωση του υψηλού κόστους των πρώτων υλών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Google και Napster μετά το δημοσίευμα της New York Post που φέρει την πρώτη να εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την δεύτερη.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Merck, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, που ξεπέρασαν άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 0,55%, στα 9,24 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,58%, στα 11,6 δολάρια. Υποχώρηση 0,13% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.864 μονάδες με απώλειες 0,32%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε οριακά κατά 0,04%, στις 2.305,82 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,40%, στις 1.280,08 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,34% στις 5.760,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,25% στις 5.674,15 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 4.947,99 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v