Οι ”αρκούδες” έχουν το πάνω χέρι στη Wall Street

Τι χαρακτηριστικά έχει η αμερικανική αγορά στην παρούσα φάση; Είναι αγορά ”αρκούδων” ή ”ταύρων”; Πάντοτε υπάρχει διάσταση απόψεων για τη μελλοντική τροχιά των μετοχών. Όμως, το παράξενο ξεκίνημα στο έτος επιτρέπει και τις δύο απόψεις. Σε τι φάση βρίσκεται η Wall Street και πώς θα κινηθεί στο προσεχές διάστημα; Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση με μαθήματα χρηματιστηριακής ιστορίας.

του John Authers στη Νέα Υόρκη

Τι χαρακτηριστικά έχει η αμερικανική αγορά στην παρούσα φάση; Είναι αγορά ”αρκούδων” ή ”ταύρων”;

Πάντοτε υπάρχει διάσταση απόψεων για τη μελλοντική τροχιά των μετοχών. Όμως, το παράξενο ξεκίνημα στο έτος επιτρέπει και τις δύο απόψεις.

Η αγορά ενισχύθηκε την πρώτη εβδομάδα του έτους, λόγω αισιοδοξίας ότι η Federal Reserve θα σταματούσε τον κύκλο σύσφιξης των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι. Έτσι, ο Dow Jones ξεπέρασε τις 11.000 μονάδες, για πρώτη φορά μέσα σε 4,5 χρόνια. Καθώς οι 11.000 μονάδες είχαν αποδειχτεί αξεπέραστο φράγμα στα ”ράλι” του 2005, κυριάρχησαν οι ελπίδες ότι η αγορά ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε επόμενη φάση.

Αντί για αυτό, κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κυριάρχησε ξεπούλημα σε πλειάδα τίτλων, λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων. Έτσι, αμέσως μετά την υπέρβαση των 11.000 μονάδων, ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 10.700 μονάδες.

Οι μετοχές κινήθηκαν ξανά υψηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Dow Jones να ξεπερνά τις 10.900 μονάδες, παρά το εντυπωσιακά αδύναμο ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου στις ΗΠΑ. Όμως, αυτό είναι απλώς η ασήμαντη μεταβλητότητα μιας αγοράς ”αρκούδων” ή η ανάκαμψη σε μια αγορά ”ταύρων”;

Τα στοιχεία μπορούν να παρουσιαστούν έτσι ώστε να υποστηρίζουν και τις δύο απόψεις. Εάν θεωρείτε ότι βρισκόμαστε σε αγορά ”αρκούδων”, ξεκίνησε στις αρχές του 2000. Ουδείς από τους βασικούς δείκτες έχει επιστρέψει στα υψηλά που βρισκόταν στις αρχές της χιλιετίας.

Από την άλλη, η ισχύς της οικονομίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με πιο λογικές αποτιμήσεις, λαμβάνονται ως ενδείξεις μιας αγοράς ”ταύρων”.

Ωστόσο, οι ιστορικές αποδείξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμη στις ”αρκούδες”. Η εταιρική κερδοφορία αναμένεται να καταγράψει το δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφιας αύξησης. Αυτό συχνά αναφέρεται ως λόγος αισιοδοξίας, αν και τα περυσινά κέρδη δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακά χωρίς τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του πετρελαϊκού κλάδου.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για επιχείρημα ”ταύρων”. Ο Ed Easterling της Crestmont Research είναι πεπεισμένος ότι η αγορά βρίσκεται ακόμη σε καθοδικό κύκλο.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του σε ιστορικά δεδομένα, κατά τη διάρκεια μιας αγοράς ”αρκούδων” οι μετοχές υποχωρούν κατά μέσο όρο 4,3% ετησίως, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ ενισχύεται κατά 6,9%. Στις αγορές ”ταύρων”, όταν οι μετοχές ενισχύονται κατά 14,6% ετησίως, η ενίσχυση του ονομαστικού ΑΕΠ είναι χαμηλότερη, στο 6,3%.

Εν τω μεταξύ, σε ανάλυση που χωρίζει τα κέρδη ανά μετοχή σε δεκαετίες, διαπιστώνει ότι στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80 η μέση αύξηση της κερδοφορίας διαμορφώνεται μεταξύ 5,6% και 5,9%. Καθώς στη δεκαετία του 2000 η μέχρι στιγμής αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας διαμορφώνεται στο 7,5%, αναμένεται επιστροφή στον μέσο όρο.

Οι πτωτικές τάσεις στα κέρδη ανά μετοχή διαρκούν κατά μέσο όρο 1,6 χρόνια και επιφέρουν μια μέση υποχώρηση του 15%. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τα Ρ/Ε θα ενισχυθούν κοντά στο 20, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, για να μπορέσει η αγορά να μείνει στα ίδια επίπεδα έως το 2008. Οπότε, ο κ. Easterling ίσως έχει δίκιο να πιστεύει στην αγορά ”αρκούδων”.

Οι ακραίες αντιδράσεις που καταγράφησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και σε αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενισχύουν την υπόθεση της αγοράς ”αρκούδων”.

Η ανάλυση του Ahijit Chakrabortti της JP Morgan στις διορθώσεις του χρηματιστηρίου (όταν δηλαδή ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά τουλάχιστον 10%) είναι ακόμη πιο δυσοίωνη. Ο αναλυτής θεωρεί ότι η αγορά οδεύει προς διόρθωση και ότι οι απογοητεύσεις από τα εταιρικά κέρδη θα παράσχουν τον απαιτούμενο καταλύτη.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, ένας ακόμη καταλύτης λαμβάνει ήδη χώρα. Από τις τελευταίες 10 διορθώσεις οι επτά έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια φάσης ανόδου των επιτοκίων ή αμέσως μετά τη λήξη του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Συνεπώς, μπορούμε να περιμένουμε ότι η έλλειψη κατεύθυνσης που κυριάρχησε τον Ιανουάριο θα διατηρηθεί στο προσεχές διάστημα. Άλλωστε, από ότ,ι φαίνεται, οι ”αρκούδες” έχουν το πάνω χέρι.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v