Lex: Αμερικανικά επιτόκια

Ακόμα και οι μεγάλοι αθλητές μπορεί να πετάξουν τη σκυτάλη ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα. Όχι όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η παράδοση της προεδρίας της Federal Reserve από τον Alan Greenspan στον Ben Bernanke ήταν άψογη και οι αγορές παρέμειναν ψύχραιμες. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να αποδείξει σύντομα ότι είναι σε φόρμα.

Ακόμα και οι μεγάλοι αθλητές μπορεί να πετάξουν τη σκυτάλη ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα. Όχι όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η παράδοση της προεδρίας της Federal Reserve από τον Alan Greenspan στον Ben Bernanke ήταν άψογη και οι αγορές παρέμειναν ψύχραιμες.

Ωστόσο, μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5% φέρνει τα αμερικανικά επιτόκια πιο κοντά στην ”ουδέτερη ζώνη”. Οι μεταβολές στη φρασεολογία της συνοδευτικής δήλωσης λύνουν τα χέρια του κ. Bernanke για τις μελλοντικές κινήσεις.

Είναι σημαντικό ότι η Fed έβγαλε τη διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τον ”αυτόματο πιλότο”, επισημαίνοντας ότι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων ”ίσως” χρειαστούν για την εξισορρόπηση της ανάπτυξης με τη σταθερότητα τιμών. Πρωτύτερα, οι περαιτέρω κινήσεις ήταν ”πιθανές”. Ο χαρακτηρισμός ”μετριασμένες” κινήσεις επίσης αποσύρθηκε, για να αυξήσει την ευελιξία του κ. Bernanke.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κύκλος σύσφιγξης έχει ολοκληρωθεί. Τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης παραμένει πιθανή. Μετά τη συρρίκνωση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, αναμένεται να ανακάμψει στο πρώτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο όριο των ανεκτών επιπέδων από τη Fed, θα ενισχυθεί την άνοιξη, όπως το έκανε τα τελευταία δύο χρόνια.

Η παράδοση ήταν ήπια. Όμως έλαβε χώρα σε ένα κρίσιμο σημείο για τα αμερικανικά επιτόκια και ίσως για την ανάπτυξη, λόγω της επιβράδυνσης στη στεγαστική αγορά. Έπειτα από μια σειρά ομόφωνων αποφάσεων για τα επιτόκια, ενισχύεται η πιθανότητα διαφωνίας. Ο κ. Bernanke θα χρειαστεί σύντομα να αποδείξει ότι είναι σε φόρμα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v