Πού θα πάνε τα αμερικανικά επιτόκια;

Σχεδόν όλοι οι παράγοντες της αγοράς περίμεναν από τον Alan Greenspan να αποχωρήσει από τη Federal Reserve αυξάνοντας τα αμερικανικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%. Το ερώτημα είναι πού θα πάνε από εδώ και στο εξής.

του Philip Coggan

Σχεδόν όλοι οι παράγοντες της αγοράς περίμεναν από τον Alan Greenspan να αποχωρήσει από τη Federal Reserve αυξάνοντας τα αμερικανικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%. Το ερώτημα είναι πού θα πάνε από εδώ και στο εξής.

Οι αγορές δίνουν μεγάλη πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο, ίσως επειδή ο νέος πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke θα θελήσει να αποδείξει την αφοσίωσή του στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ορισμένοι θεωρούν ότι το ανώτατο επίπεδο θα είναι το 4,75% ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα είναι το 5%.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν προσφέρουν ξεκάθαρη εικόνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τετάρτου τριμήνου έδειξαν ισχυρή επιβράδυνση στο 1,1%, αλλά το μέγεθος αυτό είναι διαστρεβλωμένο από μια σειρά έκτακτων παραγόντων όπως η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 13,1%. Επιπροσθέτως, η Fed αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στο στοιχείο του πληθωρισμού.

Εάν το δολάριο μπορεί να προσφέρει ασφαλή καθοδήγηση, οι επενδυτές φαίνονται να έχουν αποφασίσει ότι οι ΗΠΑ οδεύουν για σφιχτότερη νομισματική πολιτική. Το δολάριο διαμορφώθηκε σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του γεν τη Δευτέρα και ανακάμπτει έναντι του ευρώ από την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τον ισχυρό δείκτη Ifo στη Γερμανία που θα έπρεπε να ενισχύσει την ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ενώ οι αγορές σκύβουν πάνω από τη φρασεολογία της συνοδευτικής ανακοίνωσης της Fed για πιθανά στοιχεία για την μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων, τα μακροοικονομικά δεδομένα της εβδομάδας είναι κρίσιμα, ιδίως τα μισθολογικά δεδομένα της Παρασκευής, τα οποία αναμένεται να ανακάμψουν.

Όσοι εκτιμούν ότι το δολάριο θα υποχωρήσει, αναφέρουν ότι αυτές οι ενδείξεις οικονομικής ισχύος θα είναι βραχυπρόθεσμες. Εκτιμούν δε, ότι η επιβράδυνση στη στεγαστική αγορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επηρεάσει αρνητικά την αμερικανική καταναλωτική ζήτηση. ”Θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Bernanke είναι η διαχείριση μιας επιβράδυνσης, οφειλόμενης στους καταναλωτές”, εξηγεί ο Ian Harwood, οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein. Ο ίδιος προβλέπει ότι ο Bernanke θα εξετάζει την περίπτωση μείωσης των επιτοκίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v