Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτές τάσεις με τα βλέμματα στη Google

Με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed και ενώ η ”βουτιά” της μετοχής της Google πιέζει το Nasdaq και οι θετικές προβλέψεις της Boeing βοηθούν τον Dow Jones να διατηρεί μικρά κέρδη. Κέρδη στην Ευρώπη.

Με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed και ενώ η ”βουτιά” της μετοχής της Google πιέζει το Nasdaq και οι θετικές προβλέψεις της Boeing βοηθούν τον Dow Jones να διατηρεί μικρά κέρδη. Κέρδη στην Ευρώπη.

Αμερικανοί αναλυτές αποδίδουν τις πιέσεις και στις χθεσινές ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5% από τη Federal Reserve συνοδεύτηκε από ανακοίνωση που αναφέρει τα επιτόκια ότι ”ίσως χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση”.

Στο μέτωπο των macro, επιβράδυνση παρουσίασε η βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπως διαφαίνεται στο σχετικό δείκτη που εκπονεί το Institute for Supply Management, ενώ αντίθετα, άνοδο άνω των προσδοκιών παρουσίασαν οι κατασκευαστικές δαπάνες Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, διαμορφούμενη στα 68,90 δολ./βαρέλι καθώς οι ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στις εξαγωγές από το Ιράν επισκίασαν τα στοιχεία για εβδομαδιαία στρατηγικά αποθέματα τα οποία έδειξαν αύξηση.

Σε επίπεδο κλάδων, φαρμακευτικές, εταιρίες πληροφορικής, ενέργειας και πετρελαϊκών υπηρεσιών βρίσκονται μεταξύ των κερδισμένων, ενώ στον αντίποδα αεροπορικές, λιανεμπόριο, εταιρίες κατασκευής κατοικιών και λογισμικού δέχονται πιέσεις.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Google μετά την ανακοίνωση για εκτίναξη κερδών 82% στο τελευταίο τρίμηνο του 2005, με τους αναλυτές της Wall Street να προσδοκούν ανάπτυξη 91% για την εταιρία.

Η Google απέδωσε τα αποτελέσματα στα μεγάλα ποσοστά φορολόγησης των κερδών της (41,8% έναντι 30% που υπολόγιζε η επιχείρηση). Τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 372 εκατ. δολάρια ή 1,22 δολ. ανά μετοχή. Η πτωτική κίνηση της Google συμπαρασύρει χαμηλότερα και άλλες μετοχές όπως η Microsoft.

Αρνητική η εικόνα της Symantec, η οποία αναμένει κατά το δ’ τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή στα 25 σεντς έναντι των 26 σεντς που εκτιμούν οι αναλυτές.

Κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Boeing μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της εταιρίας για την κερδοφορία του 2006. Ο αεροπορικός κολοσσός αναμένει κέρδη ανά μετοχή στα 3,25-3,45 δολάρια έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για κέρδη 3,10-3,30 δολάρια ανά μετοχή.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Time Warner, καθώς ο μεγαλύτερος όμιλος media στον κόσμο, ανακοίνωσε αύξηση κερδών δ’ τριμήνου 21%, η οποία πιστώνεται κατά πολύ στην πρωτοφανή επιτυχία της σειράς Χάρι Πότερ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.897 μονάδες με κέρδη 0,30%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,22%, στις 2.300 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,04%, στις 1.279 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,72% στις 5.801,60 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,92% στις 5.726,53 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 1,04% και διαμορφώθηκε στις 4.999,39 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τις 5.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v