Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και διεθνείς αγορές πλήττουν τη Wall

Πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ανοίγει μετά το τριήμερο της αργίας του Martin Luther King με το πετρέλαιο στα 65,2 δολάρια το βαρέλι και τις αγορές σε Ευρώπη και Ασία να διορθώνουν.

Πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ανοίγει μετά το τριήμερο της αργίας του Martin Luther King με το πετρέλαιο στα 65,2 δολάρια το βαρέλι και τις αγορές σε Ευρώπη και Ασία να διορθώνουν.

Ειδικότερα, πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2% εκτινάσσεται η τιμή του ”μαύρου χρυσού” στη Νέα Υόρκη, λόγω έντονης ανησυχίας για μείωση της προσφερόμενης ποσότητας από τη Νιγηρία, εν μέσω επιθέσεων ανταρτών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, και από το Ιράν λόγω της πυρηνικής διαμάχης του με Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η επιστροφή των πετρελαϊκών τιμών στα επίπεδα των 65,25 δολαρίων το βαρέλι στη Νέα Υόρκη στηρίζει τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών όπως η ExxonMobil ενώ ασκεί πιέσεις στις μετοχές ενεργοβόρων κλάδων, όπως οι αεροπορικές και οι χημικές εταιρίες.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της περιοχής της Νέας Υόρκης που ανακοινώθηκε νωρίτερα δεν βοήθησε ιδιαίτερα το κλίμα, καθώς έδειξε επιβράδυνση τον Ιανουάριο στο 20,1 από 26,3 το Δεκέμβριο.

Τη μεταστροφή του κλίματος ενδέχεται να σηματοδοτήσουν οι ανακοινώσεις κερδοφορίας από τις Intel, ΙΒΜ και Yahoo, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ όμως, ο τεχνολογικός κλάδος αναμένεται να υποστεί πιέσεις, ακολουθώντας αντίστοιχη τροχιά των τίτλων στην Ιαπωνία, η οποία πυροδοτήθηκε από το χρηματιστηριακό σκάνδαλο στη Livedoor.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.936,05 μονάδες με απώλειες 0,54%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,70%, στις 2.301,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,46%, στις 1.286,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, έντονες πιέσεις εκδηλώνονται στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,66% στις 5.702,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,93% στις 4.810,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 5.456,08 μονάδες με απώλειες 1,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v