Ο Dow στις 11.000 μονάδες; Το έχουμε ξαναδεί…

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 11.000 μονάδες, σε μια εξέλιξη που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις οικονομικές εφημερίδες. Όμως, συγχωρέστε με που θα το πω, το έχω ξαναδεί. Ο συντάκτης που έγραφε το αντίστοιχο σχόλιο της Wall Street τις ημέρες του 1999, κάνει μια εύστοχη σύγκριση ανάμεσα στις δύο χρονικές συγκυρίες, καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα.

του John Authers

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 11.000 μονάδες τη Δευτέρα, σε μια εξέλιξη που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις οικονομικές εφημερίδες. Όμως, συγχωρέστε με που θα το πω, το έχω ξαναδεί.

Στις 8 Μαΐου του 1999 εγώ ήμουν αυτός που έγραφε στο σχόλιο της αγοράς: ”Οι πιεσμένες μετοχές εκτινάχθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, οδηγώντας τον Dow πάνω από τις 11.000 μονάδες”. Όχι μόνο εγώ, αλλά ολόκληρη η αμερικανική αγορά φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε μια ”ημέρα της μαρμότας”, καταδικασμένη σε αέναη επανάληψη.

Όμως, ξαναδιαβάζοντας τη στήλη που είχα γράψει πριν από επτά χρόνια, φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, ανεξαρτήτως του τι μας δείχνει ο Dow Jones.

Tότε, η άνοδος των μετοχών Ιnternet είχε οδηγήσει τον Dow Jones πάνω από τις 10.000 μονάδες μόλις πριν από ένα μήνα. Όμως αμέσως μετά, άρχισαν να υποχωρούν. Η AOL είχε υποχωρήσει πλέον του 30% εντός του μήνα, αλλά άξιζε ακόμη 160 δισ. δολ. ένα χρόνο μετά, όταν εξαγόρασε την TimeWarner. (Σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία της TimeWarner με τη Google, η AOL αξίζει πλέον 20 δισ. δολ.)

Η αγορά είχε σημειώσει εξαιρετικά κέρδη πλέον του 10% τον Απρίλιο και το Μάιο του 1999, καθώς οι traders θεώρησαν ότι από τη στιγμή που διατηρούνται τεράστια Ρ/Ε στις μετοχές της νέας οικονομίας, ίσως δικαιολογείται ένα λίγο μεγαλύτερο Ρ/Ε και για τις μετοχές της παλιάς, όπως της μεταλλουργικής Alcoa. Η τιμή της μετοχής της Alcoa είχε κερδίσει 50% στο μήνα, οδηγώντας τον Dow Jones με ασφάλεια πάνω από τις 11.000 μονάδες.

Η αγορά ”έτρεξε” για έναν ακόμη χρόνο και οι υπερβολές έκαναν την εμφάνισή τους. Ο Ralph Acampora, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης στην Prudential Securities και πάντα αισιόδοξος για την αγορά, έγραφε για τη ”σοφία της αγοράς, που κάνει rotation σε υποτιμημένες μετοχές”. Ο κ. Acampora έχασε τη δουλειά του στη χρηματιστηριακή πέρυσι.

Μια ακόμη φωνή που ακουγόταν, έχει ακόμη τη δουλειά του αλλά όχι για πολύ: Ο Alan Greenspan προειδοποιούσε για υπεραισιοδοξία για τις τεχνολογικές μετοχές, επισημαίνοντας ότι ”θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις μας για το μέλλον της τεχνολογίας και τις επιπτώσεις της στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ευρύτερης οικονομίας.

Όπως φαίνεται, είχε δίκιο. Και ο Dow έπρεπε να παραμείνει στάσιμος για μια επταετία για να δικαιολογήσει τις αποτιμήσεις.

Επιστρέφοντας στο παρόν, πώς κατάφερε ο Dow Jones να επιστρέψει στις 11.000 μονάδες αυτή τη φορά; Ο πρώτος καταλύτης ήταν η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αγορά βρήκε στα πρακτικά ισχυρές ενδείξεις ότι η Fed θα διακόψει σύντομα τον κύκλο σύσφιγξης των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο δεύτερος καταλύτης ήταν η αισιοδοξία για την κερδοφορία τετάρτου τριμήνου, που έσπρωξε τελικά το δείκτη πάνω από το φράγμα των 11.000 μονάδων πριν από μια εβδομάδα. Οι προοπτικές ενός ράλι πλέον των επιπέδων αυτών εξαρτώνται πλέον από τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων. Όμως η υπεραισιοδοξία των επενδυτών αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Κατά μια ειρωνεία της τύχης, η Alcoa ήταν αυτή που έριξε το δείκτη κάτω από τις 11.000 μονάδες όταν τα απογοητευτικά της αποτελέσματα οδήγησαν τη μετοχή της σε απώλειες 3,6%. Η ισχύς της διόρθωσης δείχνει πόσο εξαρτημένα είναι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών από την αισιοδοξία για τα κέρδη.

Η αγορά περιμένει μέση ενίσχυση κερδοφορίας της τάξεως του 13,4%.

Ακόμη και χωρίς τη φρενίτιδα του 1999, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δικαιολογούνται μόνο ως προϊόν έντονης αισιοδοξίας. Ελπίζω να μην ξαναγράψω για τον Dow Jones που θα ξεπερνά τις 11.000 μονάδες και το 2013.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v