Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτά πρόσημα, στο επίκεντρο εταιρικά νέα

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές ”έκλεισε” η Wall Street καθώς οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας των Tyco και Lucent Technologies και η επίσημη έρευνα της SEC για την IBM, αντιστάθμισαν τα θετικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγής, με την αγορά να κινείται κατά το μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών σταθεροποιητικά. Πτώση στην Ευρώπη.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές ”έκλεισε” η Wall Street καθώς οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας των Tyco και Lucent Technologies και η επίσημη έρευνα της SEC για την IBM, αντιστάθμισαν τα θετικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγής. Πτώση στην Ευρώπη.

Αναλυτές αποδίδουν την σταθεροποιητική κίνηση της αγοράς και στο long weekend που ακολουθεί καθώς, σύμφωνα με το CBS, η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή την προσεχή Δευτέρα λόγω του εορτασμού της Martin Luther King Day.

Στο μέτωπο των macro, ο δείκτης τιμών των παραγωγών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,9% το Δεκέμβριο, έναντι προσδοκιών για ηπιότερη ενίσχυση κατά 0,4%. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά μόλις 0,1% έναντι προσδοκιών για ενίσχυση κατά 0,2%.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,7% έναντι προσδοκιών για ενίσχυση κατά 0,9%. Οι λιανικές πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6,3% στο έτος.

Αρνητική η εικόνα της Lucent Technologies, μετά την προειδοποίηση της εταιρίας για χαμηλότερα έσοδα το 2006, λόγω ισχνών πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πτωτικά κινήθηκε η Tyco International, μετά την ανακοίνωση διάσπασης της εταιρίας σε τρεις επιχειρηματικές μονάδες και την προειδοποίηση για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Απώλειες για τη μετοχή της General Motors καθώς η εταιρία προέβλεψε βελτίωση των μεγεθών της για το 2006, χωρίς όμως να ανακοινώσει ακριβείς οικονομικούς στόχους εκτιμώντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα μεγέθη της.

Υποχώρησε ο τίτλος της IBM καθώς η ανεπίσημη έρευνα της SEC στα οικονομικά της μετεξελίχθηκε σε επίσημη.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Hewlett-Packard, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Goldman Sachs από in-line σε outperform.

Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου όπως η Exxon Mobil.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο κατά 0,72%, στα 11,13 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,55%, στα 8,98 δολάρια. Κέρδη 0,23% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,10 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.959,87 μονάδες υποχωρώντας οριακά κατά 0,02%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε 0,02%, στις 2.317,04 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,12%, στις 1.287,61 μονάδες.

Απώλειες κατέγραψαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,42% στις 5.711,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 1,07% στις 5.483,09 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.850,53 μονάδες με απώλειες 0,81%.

Οι ευρωαγορές δέχτηκαν ”συντονισμένη επίθεση” από τους αναλυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε μια σειρά υποβαθμίσεων στις μετοχές μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, λόγω τρεχουσών αποτιμήσεων. Έτσι, έντονες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Vodafone (υποβάθμιση από Bear Sterns σε underperform), της Siemens (από Lehman Brothers), της Allianz (από Merrill Lynch) και της France Telecom (από UBS σε neutral).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v