Lex: Αμοιβές στελεχών στις ΗΠΑ

Υπάρχει ζήτημα με τις αμοιβές των στελεχών στις ΗΠΑ; Εάν υπάρχει, είναι η βελτίωση της διαφάνειας, η μέθοδος με την οποία θα διορθωθεί; Τα αφεντικά στις ΗΠΑ σίγουρα έχουν φροντίσει τον εαυτό τους. Ενώ τα μέσα εργατικά κόστη συγκρατούνται ”με νύχια και με δόντια”, τα συνολικά πακέτα αποδοχών των στελεχών έχουν ενισχυθεί κατά 30% την τελευταία διετία.

Υπάρχει ζήτημα με τις αμοιβές των στελεχών στις ΗΠΑ; Εάν υπάρχει, είναι η βελτίωση της διαφάνειας, η μέθοδος με την οποία θα διορθωθεί;

Τα αφεντικά στις ΗΠΑ σίγουρα έχουν φροντίσει τον εαυτό τους. Ενώ τα μέσα εργατικά κόστη συγκρατούνται ”με νύχια και με δόντια”, τα συνολικά πακέτα αποδοχών των στελεχών έχουν ενισχυθεί κατά 30% το 2003/2004 σύμφωνα με σχετική έρευνα της Corporate Library. Τη στιγμή που οι ”σκλάβοι του ημερομισθίου” ανησυχούν για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τον ανταγωνισμό από φθηνότερες πηγές εργασίας, η αγορά των στελεχών δείχνει να ”χαίρει άκρας υγείας”.

Αυτό μπορεί να προκαλεί πίκρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και λάθος. Αυτό που φαίνεται αδικαιολόγητο είναι όταν οι αμοιβές δεν συνδέονται με την απόδοση της εταιρίας. Σε αυτό το σημείο, η αμερικανική εταιρική διακυβέρνηση θα έπρεπε να παίρνει παραδείγματα από το εξωτερικό. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, τα stock options συνήθως είναι συνδεδεμένα με σκληρά κριτήρια αποδοτικότητας, αντί για αυτονόητο δικαίωμα μετά από ένα χρονικό διάστημα στην εταιρία.

Τα μεγαλύτερα επίπεδα διαφάνειας σίγουρα δεν μπορούν να πλήξουν τις αξίες της εταιρικής διακυβέρνησης. Όμως, χρειάζονται πιο διευρυμένες αλλαγές. Σαφώς, οι επενδυτές θα πρέπει να επιμείνουν για ξεκάθαρες αποδείξεις σύνδεσης των αμοιβών με την απόδοση και να είναι έτοιμοι να ”ταράξουν τα νερά” σε αντίθετη περίπτωση.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v