Οι προσδοκίες των διαχειριστών για το 2006

Oι διαχειριστές κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο δείχνουν να μπαίνουν στο 2006 με μετριασμένες προσδοκίες για αποδόσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Mercer Investment Consulting. Η μέση απόδοση που προσδοκάται από τους διαχειριστές εφέτος διαμορφώνεται στο 7,6% για τις μετοχές στις διεθνείς αγορές. Τι αποδόσεις περιμένουν και τι προσδοκούσαν πέρυσι.

του Philip Coggan

Oι διαχειριστές κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο δείχνουν να μπαίνουν στο 2006 με μετριασμένες προσδοκίες για αποδόσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Mercer Investment Consulting.

Η μέση απόδοση που προσδοκάται από τους διαχειριστές εφέτος διαμορφώνεται στο 7,6% για τις μετοχές στις διεθνείς αγορές. Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στην μακροπρόθεσμη απόδοση των χρηματιστηριακών αγορών, με βάση την οικονομική θεωρία, η οποία αναφέρει ότι οι προσδοκώμενες αποδόσεις ισούνται με την τρέχουσα μερισματική απόδοση συν την αύξηση του μερίσματος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν είναι υπεραισιόδοξοι, δεδομένου ότι η μέση ετήσια απόδοση του δείκτη MSCI World Index την τελευταία τριετία διαμορφώνεται σε 19,3%. Όταν είχαν απαντήσει στην ίδια ερώτηση πέρυσι, οι διαχειριστές προέβλεπαν μια απόδοση 7,7% του δείκτη MSCI World Index, λίγο χαμηλότερη του 9,5% που σημειώθηκε.

Στην πραγματικότητα, πολλές από τις περυσινές προβλέψεις των διαχειριστών ήταν επιτυχημένες. Έβλεπαν την Ιαπωνία ως την πιο ελκυστική χρηματιστηριακή αγορά (η οποία κατέγραψε την καλύτερη απόδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών) και τις ΗΠΑ ως μια εκ των λιγότερο ελκυστικών (ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε στο έτος).

Αυτή τη φορά, οι διαχειριστές προβλέπουν ότι οι αποδόσεις στις ΗΠΑ θα ευθυγραμμιστούν με τον υπόλοιπο κόσμο, αν και περιμένουν καλύτερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, στο 9%. Οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν την εξαιρετική απόδοση του 34% πέρυσι.

Οι επενδυτές δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται με τις προοπτικές των ομολόγων, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν και τα spread των εταιρικών ομολόγων να αναμένεται ότι θα διευρυνθούν. Η μέση προβλεπόμενη απόδοση διαμορφώνεται στο 4%.

Όμως οι διαχειριστές που ανταποκρίθηκαν στα ερωτήματα της Mercer δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους σε μετοχές ή ομόλογα. Στις ΗΠΑ, σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις τοποθετήσεις τους σε ”εναλλακτικές” επενδυτικές κατηγορίες κατά 5-15% με προτιμήσεις στις εταιρίες private equity, τα hedge funds και τα εμπορεύματα. Οι διαχειριστές στην Αγγλία και τη Σιγκαπούρη αναφέρουν ότι θα ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στο real estate.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v