Η επιστροφή των blue chips…

Οι περισσότερες ακαδημαϊκές μελέτες συμπεραίνουν ότι οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αν και ενέχουν περισσότερο ρίσκο από τις μετοχές της υψηλής, υπεραποδίδουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, ο διεθνής επενδυτικός οίκος Fidelity θεωρεί ότι οι χρηματιστηριακές αγορές χαρακτηρίζονται από ξεκάθαρους κύκλους, όπου η απόδοση μεταβάλλεται απλώς και μόνο σύμφωνα με τις κεφαλαιοποιήσεις. Οπότε, έχει έλθει η ώρα των μεγάλων...

του Paul Betts

Οι περισσότερες ακαδημαϊκές μελέτες συμπεραίνουν ότι οι μετοχές των εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αν και ενέχουν περισσότερο ρίσκο από τις μετοχές της υψηλής, υπεραποδίδουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σίγουρα κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ευρώπη μέχρι τώρα, με το δείκτη MSCI Europe Small Caps Index να υπεραποδίδει για πέμπτο συνεχόμενο έτος του δείκτη MSCI Europe, ο οποίος εξετάζει το σύνολο της αγοράς. Οι ”μικροί” ενισχύθηκαν κατά 37,6%, τη στιγμή που οι ”μεγάλοι” απέδωσαν 26,7%. Την τελευταία πενταετία, οι ευρωπαϊκές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν υπεραποδώσει των blue chips κατά 74,5%.

Ωστόσο, η Fidelity επισημαίνει ότι η τάση αυτή αντιστρέφεται προς όφελος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο διεθνής επενδυτικός οίκος υποστηρίζει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές χαρακτηρίζονται από ξεκάθαρους κύκλους, όπου η απόδοση μεταβάλλεται απλώς και μόνο σύμφωνα με τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών.

Οπότε, εάν οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν οι νικητές της προηγούμενης πενταετίας, το αντίθετο συνέβαινε την αμέσως προηγούμενη πενταετία (1995-2000), όταν τα blue chips -ωθούμενα από την εκτίναξη των μετοχών τεχνολογίας, media και τηλεπικοινωνιών- υπεραπέδωσαν άνετα έναντι των μικρότερων εταιριών.

Η Fidelity προβλέπει πλέον ότι τα blue chips θα υπεραποδώσουν στην επόμενη πενταετία. Παρατηρεί ότι οι μετοχές των small caps έχουν ήδη χάσει την ορμή τους από πέρυσι το καλοκαίρι. Στις ΗΠΑ, που συνήθως καθορίζονται οι τάσεις, η ισορροπία έχει ήδη γείρει έντονα προς τη μεριά των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για τους ιδιώτες επενδυτές και τους διαχειριστές διαθεσίμων, το μήνυμα της Fidelity είναι ξεκάθαρο: Διασπείρετε τα κεφάλαιά σας σε ένα χαρτοφυλάκιο με blue chips.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v