Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερική αποκόμιση κερδών στη Wall

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς τα θετικά νέα για το εμπορικό έλλειμμα δεν αντιστάθμισαν τις διακυμάνσεις του πετρελαίου, που άγγιξε και τα 65 δολ./βαρέλια, και τις υποβαθμίσεις των Coca-Cola Co. και JP Morgan, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι δεν έλειψε και η αποκόμιση κερδών. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς τα θετικά νέα για το εμπορικό έλλειμμα δεν αντιστάθμισαν τις διακυμάνσεις του πετρελαίου, που άγγιξε και τα 65 δολ./βαρέλια, και τις υποβαθμίσεις των Coca-Cola Co. και JP Morgan, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι δεν έλειψε και η αποκόμιση κερδών. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει συρρίκνωση στα 64,2 δισ. δολ. το Νοέμβριο, έναντι των επιπέδων-ρεκόρ των 68,9 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, με τη βελτίωση να μεταφράζεται σε 5,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, αυξημένες εμφανίζονται οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ενισχύθηκαν κατά 17.000 στις 309.000 αιτήσεις.

Η αγορά ενέργειας κινήθηκε νευρικά εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στο θέμα του Ιράν. Η τιμή του αργού έφθασε μέχρι τα 65 δολ./βαρέλι για να υποχωρήσει στο ”κλείσιμο” στα 64 δολ. παρασυρόμενη από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου.

”Η αγορά δίνει πίσω κάποια από τα κέρδη” σχολίασε ο Todd Leone, της SG Cowen. ”Οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν αν ο Dow θα καταφέρει να φθάσει μέχρι το επίπεδο των 11.500 μονάδων ή θα υποχωρήσει χαμηλότερα”.

”Η αγορά είναι πολύ νευρική σχετικά με το Ιράν” επισήμανε ο Peter Cardillo, της S.W.Bach.

Υπό πίεση βρέθηκε ο τίτλος της Coca-Cola Co. μετά την υποβάθμιση από την Goldman Sachs σε inline από outperform, η οποία συστήνει στους επενδυτές ”να μην τοποθετήσουν νέο χρήμα” στον τίτλο.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της JP Morgan Chase μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Piper Jaffray σε market perform από outperform, καθώς θεωρεί ότι οι συνεργίες από την συγχώνευσή της με την Bank One είναι πλήρως αποτιμημένες σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Αρνητική η εικόνα της Google, που απώλεσε τα αρχικά της κέρδη, παρά το γεγονός ότι η Oppenheimer ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με σύσταση buy, ενώ CIBC αναβάθμισε την τιμή-στόχο στα 540 δολ. από 400 δολ. πριν.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Caterpillar, μετά τις εκτιμήσεις της CSFB ότι τα κέρδη της εταιρίας για το δ’ τρίμηνο θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις λόγω ισχυρών πωλήσεων στην Ευρώπη.

Κέρδη για τη μετοχή της Apple Computer, με αφορμή την αναβάθμιση της σύστασης της Bear Stearns σε outperform από peer perform, η οποία προβλέπει ισχυρά έσοδα και ρυθμούς αύξησης των κερδών.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση κατά 0,72%, στα 11,05 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής κατέγραψε απώλειες 1,74%, στα 9, δολάρια. Υποχώρηση 0,66% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.962,36 μονάδες με απώλειες 0,73%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,63%, στις 2.316,69 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,63%, στις 1.286,06 μονάδες.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06% στις 5.735,10 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,17% στις 5.542,13 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 4.890,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v