Lex: Μετοχές

Το πρόβλημα του να είσαι μάντης κακών είναι ότι αισθάνεσαι ηλίθιος όσο περνάει ο χρόνος και δεν επέρχεται το τέλος του κόσμου. Μπορούν οι χρηματιστηριακές αγορές να διαψεύσουν τους πεσιμιστές για μια ακόμη φορά το 2006; Μια επισκόπηση των συνθηκών στις χρηματιστηριακές αγορές και μια πρόβλεψη για το 2006 από τον Lex.

Το πρόβλημα του να είσαι μάντης κακών είναι ότι αισθάνεσαι ηλίθιος όσο περνάει ο χρόνος και δεν επέρχεται το τέλος του κόσμου. Μπορούν οι χρηματιστηριακές αγορές να διαψεύσουν τους πεσιμιστές για μια ακόμη φορά το 2006;

Οι αγορές μπαίνουν στο έτος με ορμή. Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, ενώ ενισχύονται οι ελπίδες για ανάκαμψη σε Ιαπωνία και Ευρώπη, καθοδηγούμενη από ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα. Η ρευστότητα παραμένει άφθονη. Παρά τις αυξήσεις στα επιτόκια, η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν επωφεληθεί στις αρχές του έτους και από τις προσδοκίες λήξης του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Η Citigroup εκτιμά ότι τα ρευστά διαθέσιμα των εταιριών του S&P 500, εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού κλάδου, αντιστοιχούν στο 8,5% της χρηματιστηριακής τους κεφαλαιοποίησης -ένα ποσοστό που δεν απέχει πολύ από το 9% που σημειώθηκε στις χρηματιστηριακές υφέσεις του 1987 και του 2002.

Επίσης, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι ισολογισμοί των εταιριών εμφανίζονται απαλλαγμένοι από υπέρογκα χρέη. Οι προοπτικές αυξημένων μερισμάτων, επαναγορών ιδίων μετοχών και κινητικότητας στις εξαγορές και συγχωνεύσεις λογικά θα παράσχουν στήριξη στις τιμές των μετοχών. Εν τω μεταξύ, οι εταιρίες private equity άντλησαν 250 δισ. δολ. το 2005 σύμφωνα με την Private Equity Intelligence, τα οποία λογικά θα κατευθυνθούν σε εξαγορές.

Με μια πρώτη ματιά, οι μετρήσεις αποτίμησης δείχνουν καθησυχαστικές. Για παράδειγμα, η εκτίμηση της Thomson First Call για το Ρ/Ε των εταιριών του S&P 500 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2006 διαμορφώνεται στο 15. Ωστόσο, η μέτρηση της Standard and Poor’s, η οποία συνυπολογίζει και την δαπάνη των stock options, το ενισχύει στο 18.

Δυστυχώς, οι μετοχές φαίνονται φθηνές μόνο με την προϋπόθεση ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων παραμένει διπλάσια από το κόστος κεφαλαίου.

Σε γενικές γραμμές, μια τέτοια υπόθεση δεν είναι βάσιμη, αλλά θα συρρικνωθεί η σχέση τους το 2006;

Εν τω μεταξύ, υπάρχει πιθανότητα επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας. Τα περιθώρια κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε υψηλά 35 ετών τη στιγμή που προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι φόβοι επιβράδυνσης εξηγούν εν μέρει την ισχνή απόδοση των αμερικανικών μετοχών το 2005, αλλά ο κίνδυνος μιας ισχυρής διόρθωσης, είτε λόγω αναπροσαρμογής του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών είτε λόγω μιας επιβράδυνσης στη στεγαστική αγορά, ενισχύεται.

Αυτές οι αναπροσαρμογές, εάν πραγματοποιηθούν, θα επιδεινώσουν το κλίμα σε Ευρώπη και Ιαπωνία, αλλά και οι δυο περιφέρειες έχουν περιθώριο εταιρικών αναδιαρθρώσεων που θα βελτιώσουν την εικόνα των εταιρικών κερδών. Συνεπώς, ίσως είναι πολύ νωρίς για να περιμένει κανείς ότι οι αμερικανικές μετοχές θα σταματήσουν να υποαποδίδουν. Ίσως θα πρέπει να επανεξετασθεί αυτή η άποψη, ιδίως εάν το δολάριο συνεχίσει μια καθοδική τροχιά, όπως αναμένεται.

Εν κατακλείδι, υπάρχει καλή πιθανότητα διεύρυνσης της ενίσχυσης των μετοχών στο πρώτο μισό του έτους αλλά μετά, ο κίνδυνος επιβεβαίωσης του μάντη κακών είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v