Τα πρώτα μηνύματα του νέου έτους για τις αγορές

Το νέο έτος είναι μόλις εννέα ημερών, αλλά κάποια ξεκάθαρα μηνύματα ήδη αναπτύσσονται στις αγορές. Το κυρίαρχο είναι ότι οι επενδυτές πλέον προσδοκούν ότι το ανώτατο σημείο στα αμερικανικά επιτόκια θα έλθει πολύ σύντομα. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νέας αντίληψης στο δολάριο και τις χρηματιστηριακές αγορές;

του Philip Coggan

Το νέο έτος είναι μόλις εννέα ημερών, αλλά κάποια ξεκάθαρα μηνύματα ήδη αναπτύσσονται στις αγορές. Το κυρίαρχο είναι ότι οι επενδυτές πλέον προσδοκούν ότι το ανώτατο σημείο στα αμερικανικά επιτόκια θα έλθει πολύ σύντομα.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve το Δεκέμβριο ισχυροποιούν αυτή την άποψη. Η φράση- κλειδί είναι ότι ”ο αριθμός των απαιτούμενων επιπλέον κινήσεων σύσφιγξης πιθανότατα δεν θα είναι μεγάλος”. Το εάν αυτή η δήλωση έδωσε περισσότερες πληροφορίες στις αγορές παραμένει ασαφές. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το ανώτατο επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων βρίσκεται μεταξύ 4,5% και 5%, έναντι των τρεχόντων επιπέδων στο 4,25%. Όμως τα πρακτικά δείχνουν να έχουν πείσει τους επενδυτές ότι το όριο θα είναι το 4,5%.

Μια άμεση απώλεια αυτής της προσδοκίας ήταν το δολάριο, το οποίο επωφελήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2005 από την υψηλότερη απόδοση έναντι των περισσότερων νομισμάτων. Με τα επιτόκια της ευρωζώνης να προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν στο 3% ή και ακόμη υψηλότερα, αυτή η διαφορά στην απόδοση ενδέχεται να μειωθεί εντός του 2006.

Σύμφωνα με τον Ashraf Laidi, τον αναλυτή της MG Financial Group, τα πρακτικά της Fed είναι μέρος μιας τριάδας ”ανάποδων” εξελίξεων για το δολάριο στις αρχές του 2006. Οι άλλες δύο είναι ο χαμηλότερος του αναμενόμενου δείκτης αγοραστικής ισχύος των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκε την Τρίτη, αλλά και η ενίσχυση σε επίπεδα ρεκόρ του κινεζικού νομίσματος, κάτι που υποδηλώνει ότι οι αρχές του Πεκίνου ενδέχεται να μην έχουν πρόβλημα να αφήσουν την ισοτιμία τους να ανατιμηθεί χωρίς παρεμβατισμό.

Ένα ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να πλήξει το αμερικανικό νόμισμα είναι η απουσία επαναπατρισμού κεφαλαίων βάσει των όρων του Homeland Investment Act, οι φοροελαφρύνσεις του οποίου έληξαν στα τέλη του 2005, οπότε οι εισροές συναλλάγματος στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθούν.

Η έτερη επίπτωση της νέας άποψης για τα επιτόκια είναι ένα συνεχιζόμενο ράλι στις μετοχές. Αυτό είναι λογικό, από τη στιγμή που οι αυξήσεις επιτοκίων θεωρούνται σε γενικές γραμμές κακή είδηση για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Όμως, ο Peter Oppenheimer, ο αναλυτής της Goldman Sachs, τονίζει ότι η αμερικανική αγορά δεν έχει σημειώσει αξιόλογη απόδοση ποτέ, ακόμη και μετά το τέλος του κύκλου ανόδου των επιτοκίων. Η μέση απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς μεταξύ της τελευταίας ανόδου επιτοκίων και της πρώτης μείωσης διαμορφώνεται στο 1%.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v